François Hollande, investit in functia de presedinte al Frantei: "Deschid o noua cale in Europa"
François Hollande a preluat oficial functia de presedinte al Frantei de la Nicolas Sarkozy. Dupa acest eveniment, noul sef al statului francez are programata o vizita la Berlin.
"Acesta este mandatul pe care l-am primit de la poporul francez: sa redresez Franta in justitie, sa deschid o noua cale in Europa, sa contribui la pacea in lume si la pastrarea planetei", a declarat Hollande dupa preluarea functiei.
Hollande a promis ca ii va "face pe toti francezii sa traiasca impreuna, fara distinctie privind originea". "Diferentele dintre noi nu trebuie sa devina diviziuni, sau diversitatea discordie. Tara are nevoie de liniste, de reconciliere, de unire", a afirmat el.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Masor astazi si greutatea constrangerilor cu care se confrunta tara noastra: o datorie mare, o crestere slaba, un somaj ridicat, o competitivitate degradata", a continuat Hollande, in saloanele Palatului Elysee.
Ales la 6 mai cu 51,6 la suta din voturi, François Hollande, in varsta de 57 de ani, a devenit cel de-al saptelea presedinte al celei de-a V-a Republici. El va ramane timp de cinci ani la conducerea uneia dintre principalele puteri mondiale, membre a Consiliului de Securitate. El este primul socialist de la Elysée din ultimii 17 ani.
Potrivit ritualului protocolar, el a ajuns la ora 10.00 (11.00 ora Romaniei) la Palatul Elysée, fiind intampinat pe scara de Nicolas Sarkozy.
Transferul de putere a avut loc cu usile inchise in biroul presedintelui in exercitiu, care i-a transmis noului ales procedurile legate de arma nucleara. Ceremonia de investitura s-a desfasurat ulterior, cu o alocutiune si 21 de salve de tun. Apoi, dupa ce i-a predat puterea, Sarkozy a parasit Palatul Elysee, fiind insotit la iesirea din resedinta prezidentiala de catre Francois Hollande si partenera sa Valerie Trierweiler. Sarkozy a plecat cu masina impreuna cu sotia sa, Carla Bruni-Sarkozy.
François Hollande, care promoveaza ideea unei "presedintii normale" si-a exprimat dorinta ca ceremonia sa fie "sobra", pentru a marca debutul unui cincinal care se deschide sub auspiciile crizei si somajului. Evenimentul a fost organizat fara prezenta celor patru copii ai sai si a partenerei sale, jurnalista Valérie Trierweiler, o ruptura fata de imaginea de familie pe care a afisat-o Nicolas Sarkozy in 2007.
Noul lider a statului a urcat apoi, potrivit traditiei, intr-o masina Citroën decapotabila cu care a parcurs bulevardul Champs-Elysées pana la Arcul de Triumf, unde a aprins flacara la mormantul soldatului necunoscut.El a vrut, de asemenea, sa aduca un omagiu unor personalitati din istoria franceza pentru a reaminti prioritatile mandatului sau, "educatie" si "integrare": Jules Ferry, parintele scolii laice, gratuite si obligatorii, si Marie Curie, nascuta in Polonia si devenita dubla laureata a premiului Nobel francez pentru fizica si chimie.
François Hollande a mers apoi la primaria Parisului pentru o scurta intalnire cu primarul socialist Bertrand Delanoë, care le-a cerut parizienilor sa vina sa il "intampine" pe noul lor presedinte.
El urmeaza sa il numeasca pe premier. Jean-Marc Ayrault - liderul deputatilor socialist, de care este apropiat, si cel al lui Martine Aubry, lidera PS care reprezinta o aripa mai de stanga, sunt cele mai vehiculate nume.
Ulterior, el va merge la Berlin, pentru o prima intalnire cu cancelarul german Angela Merkel, pe fondul crizei grecesti si a profundului dezacord intre cei doi cu privire la pactul european de disciplina bugetara. Inainte de a fi ales, François Hollande a anuntat ca vrea sa redeschida negocierile pe tema tratatului fiscal european pentru a adauga masuri de crestere economica, ceea ce Merkel a respins ferm."Le voi spune ca este necesar ca continentul nostru sa-si protejeze, intr-o lume atat de instabila, valorile si interesele, in numele principiului reciprocitatii schimburilor noastre comerciale", a spus Hollande. "Pentru a depasi criza care o afecteaza, Europa are nevoie de proiecte, are nevoie de solidaritate, are nevoie de crestere", a continuat Hollande.
Noul presedinte s-a angajat de asemenea sa se distanteze de stilul predecesorului sau, asa cum incearca sa faca de cand a fost ales, la 6 mai. "Voi fixa prioritatile, dar nu voi decide" totul, a precizat el. "Puterea la varful statului va fi exercitata la varful statului cu demnitate, dar cu simplitate", a promis el.
In timpul campaniei, Merkel a refuzat sa se intalneasca cu candidatul socialist, sustinandu-l cu incapatanare pe Nicolas Sarkozy, un conservator ca si ea. Ulterior, ea a promis sa il intampine "cu bratele deschise". Aceasta intalnire va avea loc in cursul serii la sediul Guvernului german si se va incheia cu o cina.
Sursa: Mediafax
Etichete: Franta, alegeri, angela merkel, françois hollande, elysee,
Dată publicare:
15-05-2012 09:05