Varianta guvernului tehnocrat, propusa de Papoulias. Grecia cauta cu disperare sa evite falimentul
Grecia e la un pas de "falimentul salbatic," iar Europa intreaga are frisoane. Tara traverseaza o perioada de incertitudine, dupa alegerile parlamentare. "Der Spiegel", cel mai important saptamanal nemtesc, titreaza mare, pe prima pagina: Adio Akropoles
UPDATE Conservatorii greci si socialistii sustin formarea unui guvern tehnocrat, asa cum a propus presedintele tarii, Carolos Papoulias, informeaza AFP.
In schimb, liderul formatiunii de stanga Dimar a anuntat ca se opune unui guvern tehnocrat, insa va continua negocierile.
Liderii a trei partide politice din Grecia favorabile mentinerii tarii in zona euro s-au intalnit luni seara cu presedintele Carolos Papulias. La reuniune au participat liderii formatiunii Noua Democratie, ai socialistilor si ai partidului de stanga Dimar.
Dupa reuniune, liderul socialist a declarat ca presedintele Carolos Papulias propune un guvern tehnocrat. "Carolos Papoulias le-a propus liderilor politici cu care s-a intalnit evitarea iesirii Greciei din zona euro prin formarea unui guvern tehnocrat sustinut de Parlament", a precizat Evangelos Venizelos.
O noua reuniune intre presedinte si liderii partidelor este programata marti la ora 14.00 (14.00, ora Romaniei).
De 7 zile Grecia nu are guvern iar cel mai probabil alegerile vor fi reluate. Partidele extremiste cer anularea tuturor masurile de austeritate si din aceasta cauza vor obtine si mai multe voturi la urmatoarea runda. In acest scenariu, Grecia va renunta la euro, se va intoarece la drahma si cel mai probabil va intra in faliment. Specialistii spera inca intr-o solutie salvatoare.
Investitorii se tem totusi ca inevitabilul se va produce, iar efectele se vad deja peste tot in lume. Bursele au scazut din Asia pana in Europa si in America.
Grecii au datorii de 340 de miliarde de euro atat catre guverne cat si catre banci sau companii private. Franta, Germania si Marea Britanie, cele mai importante economii din Uniunea Europeana, sunt si cele mai expuse.
In cazul unui faliment, pierderile imediate sunt estimate la 400 de miliarde de euro . Cam cat produce economia Romaniei in 3 ani. Ca sa va faceti o idee 400 de miliarde de euro inseamna 200 de tiruri pline ochi cu bancnote de 100 de euro.
Nici cu drahma nu le va fi insa mai bine grecilor. Moneda ar urma sa se deprecieze cu 40% fata de euro iar preturile vor creste de la o zi la alta. Bancile grecesti s-ar putea confrunta cu un asalt al depunatorilor.
Din pacate, intr-o asemenea situatie nu exista un manual cu instructiuni precise. E aproape imposibil de estimat cat de mare va fi impactul final al unui faliment si cum se va propaga unda de soc.
Raman si considerentele legale. In tratatul de la Mastricht nu exista nicio prevedere despre cum poate renunta o tara la moneda euro. O eventuala solutie poate fi gasita in tratatul de la Lisabona , care nu vorbeste insa despre renuntarea la euro ci despre iesirea cu totul din Uniunea Europeana.
-----
Nemtii citesc saptamana aceasta intr-una dintre cele mai influente reviste de analiza, Der Spiegel, o intreaga editie cu titlul "Acropole, adio! De ce trebuie Grecia sa paraseasca euro", scrie Reuters.
Pozitia publicatiei germane indica faptul ca cea mai puternica tara din UE incepe sa vada din ce in se mai serios posibilitatea ca Grecia sa parasesca zona monedei unice.
Personalitati din mediul de afaceri si din cel politic au declarat saptamana aceasta ca Zona Euro ar supravietui in eventualitatea plecarii unuia dintre membri pentru ca, in acest moment, comunitatea euro este mai puternica la socuri.
In Grecia ar mai fi timp pana joi sa ajunga la o formula de compromis. In caz contrar, luna viitoare vor fi organizate alegeri anticipate, unde marii favoriti sunt reprezentantii stangii radicale anti-europene, care cer ruperea acordurilor cu Uniunea Europeana si FMI.
Liderul partidului de extrema stanga, clasat pe locul doi in urma alegerilor din 6 mai, a precizat, inca o data, ca nu se va alatura unui guvern pro european si pro austeritate.
Alexis Tsipras, liderul Syriza (foto dreapta): "Nu va vom trada. Vom face tot ce vom putea, din orice pozitie vom ocupa in cele din urma, pentru ca speranta sa ramana in aceasta tara."
Acelasi mesaj l-a transmis si grecilor, stransi duminica seara la un miting in Atena, semn ca Alexis Tsipras se pregateste pentru alegeri anticipate.
Alexis Tsipras, liderul Syriza: "Poporul grec nu-si va lua singur viata."
Vrea ruperea acordurilor cu Uniunea Europeana si FMI si da asigurari ca asta nu va duce in mod automat la iesirea Greciei din zona euro.
Gresit, au declarat liderul conservator, Antonis Samaras (foto stanga), si cel socialist, Evangelos Venizelos, care au calificat pozitia lui Tsipras drept iresponsabila si au propus, in schimb, "renegocierea" termenilor intelegerii.
Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene:
"Daca membrul unui club - nu vreau sa dau exemple specifice - nu respecta regulile clubului, atunci ar fi mai bine sa-l paraseasca!"
Politicienii trebuie sa gaseasca o solutie pana joi, la prima sesiune a noului parlament. In caz contrar, grecii vor merge din nou la urne, luna viitoare.
Sondajele de opinie arata ca stanga radicala a lui Tsipras va intrece partidul conservator Noua Democratie si se va clasa pe primul loc in alegeri. Asta inseamna ca statul elen ar putea avea in curand un guvern care va spune stop masurilor de austeritate si va rupe acordurile de finantare, punand, astfel sub semnul intrebarii, locul Greciei in zona euro.
Sursa: Pro TV
Etichete: grecia, uniunea europeana, fmi, Alexis Tsipras, Jose Manuel Barroso, SYriza, Antonis Samaras,
Dată publicare:
14-05-2012 07:32