Primul interviu acordat de opozantul rus Aleksei Navalnîi: „Putin e obsedat de otrăvirile secrete”

Aleksei Navalnîi

Aleksei Navalnîi acuză în primul său interviu video, după spitalizare, pe YouTube, că a fost otrăvit cu noviciok de serviciile ruse de informaţii din ordinul lui Putin.

Aleksei Navalnîi a reafirmat că preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat serviciilor de informaţii ruse să-l otrăvească cu Noviciok de teama ameninţării pe care o reprezenta pentru puterea rusă înainte de alegerile parlamentare de anul viitor, insistând că totul indică asupra faptului că preşedintele Rusiei „este obsedat de ideea otrăvirilor secrete”, relatează EFE şi Reuters.

În primul său interviu video acordat unui cunoscut blogger rus pe YouTube de când a fost externat de la clinica Charite din Berlin, unde a fost tratat pentru otrăvirea cu agent neurotoxic din familia Noviciok, Navalnîi (44 de ani) a povestit timp de mai bine de două ore împreună cu soţia sa, Iulia, despre cum se recuperează.

„Mâinile îmi tremură. Dacă beau apă dintr-o sticlă este un adevărat spectacol. Dar cu fiecare zi sunt mai bine. Lucrez cu un fizioterapeut. Astăzi a început să mă înveţe să jonglez, astfel că peste un timp veţi vedea că pot chiar şi jongla, că pot merge pe o roată sau că scot un iepure din pălărie”, a glumit el.

Citește și
Aleksei Navalnîi îl acuză direct pe Vladimir Putin de otrăvirea sa. ”Nu mi-e frică de nimic!”
Aleksei Navalnîi îl acuză direct pe Vladimir Putin de otrăvirea sa. Kremlinul îl acuză pe opozant că lucrează cu CIA
Confidentul lui Putin spune că Ungaria va lua Transilvania, dacă Trump câștigă alegerile în SUA

„Trebuie să fac o mulţime de exerciţii atât pe partea stângă, cât şi pe cea dreaptă pentru ca creierul să ştie ce să facă. Dar totul va fi bine. Mă voi face bine”, a asigurat Navalnîi, una din personalităţile marcante ale opoziţiei extraparlamentare ruse, în interviul acordat celebrului blogger rus Iuri Dud, care l-a postat marţi pe YouTube.

 

 

Navalnîi, unul dintre cei mai vocali critici ai Kremlinului, s-a simţit rău la bordul avionului care îl aducea acasă, la Moscova, de la Tomsk (oraş în Siberia) la 22 august, ceea ce a determinat echipajul său aterizeze de urgenţă la Omsk (alt oraş siberian), unde opozantul rus a fost spitalizat în comă, după care a fost transferat la cererea familiei sale la un spital din Berlin, unde a reuşit să se recupereze.

În interviu, el a spus între altele că medicii ruşi au încercat să tergiverseze evacuarea sa în Germania în speranţa că toate urmele acestei substanţe dezvoltate de armata sovietică în anii 1970 şi 1980 vor fi dispărut din corpul său.

Guvernul german a concluzionat după un test efectuat într-un laborator al armatei că opozantul rus a fost otrăvit cu Noviciok, dar autorităţile ruse neagă orice implicare. Alte două teste efectuate de laboratoare din Franţa şi Suedia au ajuns la aceeaşi concluzie.

La fel ca în primul său interviu acordat revistei Der Spiegel, Navalnîi l-a acuzat din nou pe preşedintele Rusiei,Vladimir Putin, că s-ar afla în spatele otrăvirii sale, acuzaţie pe care Kremlinul a calificat-o deja drept „jignitoare şi inacceptabilă”.

„Chiar crezi într-adevăr că Putin a dat ordinul?”, l-a întrebat bloggerul în timpul acestui chat. Navalnîi, care arăta fizic mult mai bine şi al cărui interviu cu Dud a strâns deja aproape o jumătate de milion de vizualizări pe YouTube, a răspuns: „Nu văd nicio altă situaţie. Dacă mă întrebaţi de ce, am un răspuns: pentru că în ultimii doi ani întregul nostru sistem a fost supus unei presiuni fără precedent”.

„Ştiţi că au fost raiduri, conturile bancare ale oamenilor noştri au fost îngheţate. Versiunea mea este că aceasta a fost făcută de către agenţi ai Serviciului Federal de Securitate (FSB, ex-KGB) sau de cei de la SVR (Serviciul de Informaţii Externe) la ordinele directe ale Putin, fără nicio îndoială”, a declarat Aleksei Navalnîi.

El a spus că otrăvirea sa ar putea avea legătură cu alegerile pentru Duma de Stat (camera inferioară) de anul viitor.

„Totul indică faptul că Putin este obsedat de ideea otrăvirilor secrete”, a insistat Navalnîi, adăugând că, logic, nu există nicio înregistrare video care să arate cum „Putin bate din picioare şi ţipă: Omorâţi-l, el jigneşte Rusia Unită şi vorbeşte despre banii mei!”, dar un ansamblu de factori indică asupra acestui fapt.

În acest sens, opozantul subliniază că Novichok este o armă chimică binară care „nu poate fi cumpărată la supermarket”, amintind că Ministerul Sănătăţii rus trimisese un grup de medici la Omsk „pentru a spune că el nu poate fi transferat în Germania”.

În plus, Navalnîi a subliniat „minciunile personale fantastice” ale lui Putin, când ar fi sugerat într-o conversaţie cu preşedintele francez Emmanuel Macron că opozantul s-ar fi otrăvit singur, aşa cum a relatat ziarul Le Monde, citând surse confidenţiale.

Cazul Navalnîi a provocat tensionarea şi mai mult a relaţiilor dintre Occident şi Rusia, Germania apreciind în weekend că Uniunea Europeană nu are altă opţiune decât să instituie noi sancţiuni împotriva Moscovei.

Otrăvirea lui Aleksei Navalnîi

 

Opozantul rus a fost spitalizat la 20 august, în stare gravă, la Omsk, în Siberia, iar apoi a fost transferat, la 22 august, la Spitalul Charité din Berlin, de unde a fost externat la 23 septembrie, după 32 de zile de spitalizare, dintre care 24 în comă.

Guvernul german a conchis că Navalnăi a fost otrăvit cu noviciok. Autorităţile ruse resping orice implicare.

Pe YouTube, Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, afirmă că era perfect sănătos la 20 august, atunci când a urcat la bordul unui avion, pe aeroportul de la Tomsk. Starea sa, spune el, s-a degradat subit, după 20 de minute de zbor şi s-a văzut murind

Motivul acestei presupuse tentative de eliminare, consideră Navalnîi, este scrutinul legislativ de anul viitor din Rusia.

”Ei au înţeles că se confruntă cu mari probleme, mari, care-i ameninţă înaintea alegerilor la Duma de Stat”, declară el.

Într-un inteviu acordat săptămâna trecută revistei germane Der Spiegel, Aleksei Navalnîi i-a imputat preşedintelui rus responsabilitatea tentativei de otrăvire căreia i-a fost victimă.

Dosarul Navalnîi a cauzat o nouă intensificare a tensiunilor între Occident şi Rusia.

Germania a avertizat în weekend că Uniunea Europeană (UE) nu are altă soluţie decât să impună sancţiuni Moscovei.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
Citește și...
Kremlinul spune că Germania a refuzat solicitarea ambasadei ruse de a avea acces la Navalnîi
Kremlinul spune că Germania a refuzat solicitarea ambasadei ruse de a avea acces la Navalnîi

Ministerul rus de externe a spus sâmbătă că ambasada Rusiei din Germania a fost refuzată de MAE german când a solicitat să aibă acces la Alexei Navalnîi, transmite Reuters.

Aleksei Navalnîi îl acuză direct pe Vladimir Putin de otrăvirea sa. Kremlinul îl acuză pe opozant că lucrează cu CIA
Aleksei Navalnîi îl acuză direct pe Vladimir Putin de otrăvirea sa. Kremlinul îl acuză pe opozant că lucrează cu CIA

Opozantul politic rus Aleksei Navalnîi a declarat pentru săptămânalul german Der Spiegel că preşedintele Vladimir Putin s-a aflat în spatele tentativei de otrăvire şi a subliniat că nu se teme.

Angela Merkel l-ar fi vizitat pe Aleksei Navalnîi, în timp ce primea tratament într-un spital din Berlin
Angela Merkel l-ar fi vizitat pe Aleksei Navalnîi, în timp ce primea tratament într-un spital din Berlin

Cancelarul german Angela Merkel l-a vizitat pe opozantul rus Aleksei Navalnîi în timp ce acesta primea tratament într-un spital din Berlin după presupusa sa otrăvire, a informat Der Spiegel, relatează luni Reuters.

Ultima imagine cu Aleksei Navalnîi pe Instagram. Cum arată opozantul rus la o lună după ce ar fi fost otrăvit
Ultima imagine cu Aleksei Navalnîi pe Instagram. Cum arată opozantul rus la o lună după ce ar fi fost otrăvit

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, victima unei otrăviri cu noviciok potrivit a trei laboratoare europene, a postat o nouă imagine, alături de soția sa, pe rețelele sociale.

Recomandări
VIDEO. Joe Biden i-a mulțumit lui Klaus Iohannis la Casa Albă: ”Ați depășit orice așteptări”
VIDEO. Joe Biden i-a mulțumit lui Klaus Iohannis la Casa Albă: ”Ați depășit orice așteptări”

Președintele Klaus Iohannis a fost primit la Casa Albă de președintele american, Joe Biden, într-o vizită care marchează 20 de ani de când România a aderat la NATO.  

Ce jura Putin la învestirea sa ca președinte, în 2000. A promis să „păstreze și să dezvolte democrația”
Ce jura Putin la învestirea sa ca președinte, în 2000. A promis să „păstreze și să dezvolte democrația”

Vladimir Putin a depus jurământul ca președinte al Federației Ruse. Și-a început, astfel, cel de al cincilea mandat, într-un moment în care pare tot mai sigur de victoria de pe frontul din Ucraina.

Klaus Iohannis a discutat cu Joe Biden despre candidatura sa la NATO: Am decis să continuăm dialogul
Klaus Iohannis a discutat cu Joe Biden despre candidatura sa la NATO: Am decis să continuăm dialogul

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că a abordat, în cadrul întrevederii avute la Casa Albă cu preşedintele Joe Biden, şi subiectul candidaturii sale la şefia Alianţei Nord-Atlantice.