Încă un om a murit în Italia din cauza coronavirusului, iar bilanțul deceselor a ajuns la 2
Potrivit unor surse medicale citate de agenția italiană ANSA, a doua persoană a murit în Italia din cauza infectării cu coronavirus.
Conform sursei citate, este vorba despre o femeie din regiunea Lombardia, care ar putea avea legătură cu cei din orășelul Codogno.
În prezent, numărul persoanelor infectate cu coronavirus în Italia a ajuns la 29 - 27 dintre acestea fiind din Lombardia.
Primul deces din cauza coronavirusului în Italia
Autoritățile italiene au confirmat în noaptea de vineri spre sâmbătă primul deces provocat de noul coronavirus în Peninsulă. Este vorba despre un bărbat de 78 de ani dintr-o localitate de lângă Padova.
Între timp, în provincia Lombardia, autoritățile locale au luat decizia de a închide școlile și magazinele. În Italia sunt 20 de cazuri de îmbolnăvire confirmate - 16 dintre ele doar vineri.
Peste 250 de persoane din mai multe localități vor fi trimise preventiv în carantină. Este vorba despre oameni care au intrat în contact cu bolnavii în ultimele două săptămâni.
În orăşelul Codogno din nordul Italiei străzile sunt pustii, magazinele au lacătul pe ușă, la fel şi şcolile. Autorităţile locale au impus aceste măsuri după ce în regiune au fost depistate noi cazuri de infecţie cu temutul coronavirus.
Localnic: Sunt foarte, foarte îngrijorat. Vreau să cumpăr nişte mâncare, mai târziu o să fie mai greu.
Localnic: Toată lumea închide. Toate barurile, totul se închide.
Reporter: Ce aveţi de gând să faceţi? Mergeţi acasă?
Localnic: Acum mă duc acasă, dar mai târziu trebuie să mă duc la spital să-mi vizitez partenera şi nici nu ştiu dacă mă vor lăsa să intru.
În Codogno, primul pacient a fost un bărbat care s-a întâlnit cu o persoană întoarsa din China, în 21 ianuarie. Virusul a fost confirmat apoi la soţia lui şi la un prieten, dar şi la trei bolnavi aflaţi în spitalul în care omul a fost internat.
Attilio Fontana, Președintele Lombardiei: „Trebuie să-i facem pe oameni să înţeleagă că aceste măsuri care au fost adoptate sunt esenţiale pentru binele comunităţii şi îi feresc pe cetăţeni de alte neplăceri. Dar nu trebuie să ne lăsăm copleşiţi de panică.”
Violențe în Ucraina din cauza coronavirusului
Apelul la calm făcut de autorităţile italiene vine după ce teama provocată de COVID-19 a declanşat violente într-un sat din centrul Ucrainei. Localnicii au blocat drumul şi au aruncat cu pietre în autobuzele care duceau câteva zeci de ucraineni evacuaţi din China la un sanatoriu din localitate pentru a sta în carantină. S-a ajuns la astfel de reacţii deşi niciunul dintre ei nu era infectat.
Guvernul a trimis Garda Naţională în zonă pentru a restabili liniştea. A doua zi, localnicii au dat vina pe autorităţi.
Mykola Oksyuta, localnic din Novi Sanzhary: „Nu eram împotriva oamenilor evacuaţi care au fost aduşi aici în oraş, eram împotriva acţiunilor unor oficiali ai statului care nu au fost capabili să organizeze transferul, nu ne-au avertizat şi nu ne-au explicat ce se întâmplă. Totul s-a petrecut în secret."
Între timp, la nivel mondial au apărut noi focare - unele în țări care nu au un sistem medical bine pus la punct. Este chiar scenariul de care se temeau experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, director OMS: „Pe lângă nava de croazieră Diamond Princess, Coreea de Sud are acum cele mai multe cazuri confirmate în afara Chinei şi lucrăm îndeaproape cu guvernul pentru a înţelege cum s-a ajuns la această escaladare. Suntem îngrijoraţi, de asemenea, de numărul în creştere al cazurilor din Iran, unde sunt acum 18 cazuri confirmate şi patru decese în ultimele două zile."
Vineri, Libanul a confirmat primul caz de infectare. Este vorba despre o femeie de 45 de ani venită din Iran. Ea a fost plasata imediat în carantină.