Reacție vehementă a lui Vladimir Putin privind ofensiva fără precedent a Ucrainei în regiunea rusă Kursk

vladimir putin
AFP

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat luni că Ucraina încearcă să submineze stabilitatea Rusiei cu incursiunea sa militară de o amploare fără precedent din regiunea de graniţă Kursk, însă nu va reuşi, relatează Reuters.

"Pierderile în rândurile forţelor armate ucrainene cresc dramatic, inclusiv în rândul celor mai pregătite unităţi de luptă, unităţi pe care inamicul le desfăşoară la graniţa noastră", a declarat Putin într-o întâlnire televizată cu oficiali de rang înalt din domeniul securităţii şi cu guvernatori regionali.

"Inamicul va primi cu siguranţă un răspuns pe măsură, şi toate obiectivele pe care le avem vor fi, fără îndoială, atinse", a mai spus el.

Preşedintele Putin a acuzat Ucraina, care a lansat săptămâna trecută o incursiune armată de o amploare fără precedent pe teritoriul Rusiei, că doreşte să "semene discordie" în societatea rusă.

"Un alt obiectiv evident al inamicului este să semene discordie şi zâzanie în societatea noastră, să intimideze oamenii, să distrugă unitatea şi coeziunea societăţii ruse", a declarat Putin, care a afirmat totodată că vrea să "expulzeze" forţele ucrainene din Rusia.

Citește și
Ce arme țineau rușii în depozitul aruncat în aer de dronele ucrainene. Explozia a fost atât de puternică, încât seismografele au înregistrat un cutremur

"Sarcina principală a Ministerului Apărării este, fără îndoială, de a expulza inamicul de pe teritoriile noastre", a mai spus Putin. "Inamicul încearcă să-şi îmbunătăţească poziţia de negociere în viitor", a denunţat el, acuzând Kievul că "execută dorinţa" Occidentului.

Prin incursiunea sa în provincia Kursk, a mai spus preşedintele rus, Kievul urmăreşte de asemenea să frâneze ofensiva armatei ruse în estul şi sudul Ucrainei.

Guvernatorul interimar Alexei Smirnov a declarat, la rândul său, că forţele ucrainene au ocupat 28 de localităţi în regiunea rusă Kursk, la graniţa cu Ucraina.

Potrivit aceluiaşi guvernator al provinciei Kursk, operaţiunea militară ucraineană să întinde pe o zonă de 12 kilometri în profunzimea teritoriului rus şi pe 40 de kilometri în lăţime de-a lungul frontierei.

Circa 121.000 de persoane au fost evacuate din regiunea Kursk ca urmare a incursiunii armate ucrainene care are loc de aproximativ o săptămână, a mai spus Alexei Smirnov.

"Până în prezent, 121.000" de persoane "au plecat sau au fost evacuate" din regiunea Kursk, a precizat Smirnov, în cadrul întâlnirii prezidate de Vladimir Putin şi difuzate de televiziunea rusă.

Rusia evacuează o altă regiune frontalieră de teama unei posibile ofensive ucrainene

Rusia a anunţat luni evacuarea locuitorilor dintr-un district din regiunea Belgorod, frontalieră cu Ucraina, pe fondul activităţii militare sporite de cealaltă parte a frontierei, la doar câteva zile după cea mai mare incursiune ucraineană pe teritoriul rus de la declanşarea războiului în 2022, relatează AFP şi Reuters.

"Dimineaţa se anunţă alarmantă la noi: există activităţi duşmane la frontiera districtului Krasnaia Iaruga", a anunţat într-o înregistrare pe Telegram guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov.

"Sunt sigur că militarii noştri vor face tot posibilul pentru a face faţă ameninţării care a apărut", a mai menţionat Gladkov.

"Pentru securitatea vieţii şi a sănătăţii populaţiei noastre, începem să-i strămutăm" pe locuitorii acestui district "spre locuri mai sigure", a precizat el.

Districtul are o populaţie de circa 14.000 de locuitori, potrivit cifrelor oficiale.

Acest anunţ intervine în contextul în care armata rusă se confruntă de marţea trecută cu o incursiune armată fără precedent în regiunea Kursk la care participă "mii" de soldaţi ucraineni, potrivit unui înalt responsabil ucrainean.

Regiunea Belgorod, vecină cu regiunea Kursk, este cu regularitate ţinta unor lovituri şi atacuri cu drone, efectuate, potrivit Kievului, drept represalii pentru invazia rusă.

De la începutul ofensivei ruse în Ucraina în februarie 2022, au fost deja ordonate evacuări în mai multe rânduri în această regiune, după atacuri violente care au vizat în special districtele Graivoron şi Şebekino.

Atacurile îndrăzneţe ale ucrainenilor pe teritoriul rus au drept scop să le arate susţinătorilor occidentali că Kievul este capabil în continuare să desfăşoare operaţiuni militare majore, încercând în acelaşi timp să obţină o monedă de schimb în perspectiva unor posibile negocieri de pace, comentează Reuters.

Forţele ruse, care deţin supremaţia numerică şi controlează 18% din teritoriul Ucrainei, au avansat în acest an de-a lungul frontului de 1.000 km după eşecul contraofensivei ucrainene din 2023.

Articol recomandat de sport.ro
Cum a ajuns Leonard Doroftei să joace în videoclipul trupei BUG Mafia | EXCLUSIV
Cum a ajuns Leonard Doroftei să joace în videoclipul trupei BUG Mafia | EXCLUSIV
Citește și...
Medicii din Liban, despre rănile pe care le-au tratat după exploziile pagerelor: N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil
Medicii din Liban, despre rănile pe care le-au tratat după exploziile pagerelor: N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil

Agenţia France Presse a discutat miercuri cu medici de la două spitale din Beirut şi redă relatările lor despre rănile pe care le-au tratat după exploziile coordonate a mii de pagere de marţi, din Liban.

 

Explozii de walkie-talkie în Liban. Producătorul japonez afirmă că nu a mai fabricat aparatele de
Explozii de walkie-talkie în Liban. Producătorul japonez afirmă că nu a mai fabricat aparatele de "aproximativ zece ani"

Producătorul japonez Icom a declarat joi că a încetat să producă "în urmă cu aproximativ zece ani" walkie-talkie-urile suspectate că au explodat miercuri în Liban, ucigând membri ai Hezbollah, care a acuzat Israelul că le-a pus capcane, potrivit AFP.

Zeci de mii de case sub apă, oameni căutați cu amfibiile armatei și temeri pentru ce e mai rău. ”Totul este devastat”
Zeci de mii de case sub apă, oameni căutați cu amfibiile armatei și temeri pentru ce e mai rău. ”Totul este devastat”

Zeci de mii de case sunt sub ape în Europa centrală și de est. Dunărea este amenințătoare la Budapesta, unde armata ajută la consolidarea digurilor cu saci de nisip.  

Recomandări
Nicolae Ciucă, absolut convins că intră în turul doi al alegerilor prezidențiale: „Dacă nu ajung? Păi, cum să nu ajung?”
Nicolae Ciucă, absolut convins că intră în turul doi al alegerilor prezidențiale: „Dacă nu ajung? Păi, cum să nu ajung?”

Nicolae Ciucă este absolut convins că va trece de primul tur al alegerilor prezidențiale, unde se va „duela” cu Marcel Ciolacu sau cu Mircea Geoană.

Cine este bărbatul care a pornit incendiul de la Parlament. Reacția lui Nicușor Ocheană când a auzit ce pedeapsă riscă
Cine este bărbatul care a pornit incendiul de la Parlament. Reacția lui Nicușor Ocheană când a auzit ce pedeapsă riscă

Bărbatul care a pus pe jar forțele de securitate pentru că a provocat intenționat un incendiu la Palatul Parlamentului a fost identificat și arestat preventiv pentru 30 de zile.

Israelul anunță intrarea într-o nouă fază a războiului cu Hezbollah, după exploziile din Liban. „Lumea este în stare de șoc”
Israelul anunță intrarea într-o nouă fază a războiului cu Hezbollah, după exploziile din Liban. „Lumea este în stare de șoc”

Cel puțin 20 de oameni au murit și 450 au fost grav răniți după un alt val de explozii, miercuri, la Beirut.