Primele concluzii ale OMS despre originile SARS-CoV-2. Ipoteza scăpării din laborator, "extrem de improbabilă"
Şeful echipei internaţionale de experţi condusă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care investighează originile COVID-19, a anunţat marţi că ancheta sa a scos la iveală noi informaţii, dar nu a schimbat radical imaginea pandemiei.
Peter Ben Embarek, specialist virusolog din cadrul OMS, a declarat într-o conferinţă de presă că demersurile pentru identificarea originilor coronavirusului indică un rezervor natural la lilieci, dar este improbabil ca aceştia să fi fost în Wuhan, oraşul din centrul Chinei unde au fost descoperite primele cazuri de coronavirus la finalul lui 2019.
De asemenea, acesta a explicat că este ''extrem de improbabilă'' ipoteza conform căreia coronavirusul ar fi scăpat dintr-un laborator.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
''Nu există probe suficiente (...) pentru a stabili dacă SARS-CoV-2 s-a propagat în Wuhan înainte de decembrie 2019'', a precizat Liang Wannian, şeful delegaţiei de cercetători chinezi, transmite Agerpres, care citează AFP.
Această metropolă din centrul Chinei, care pentru o perioadă a fost epicentrul epidemiei, a fost primul loc din lume unde au fost raportate cazuri de COVID-19. Pandemia a provocat de atunci peste 2,3 milioane de decese în lumea întreagă.
În plus, transmiterea de la un animal este probabilă, dar acesta ''nu a fost încă identificat'', a mai precizat expertul.
Misiunea OMS care încearcă să depisteze originile transmiterii virusului la om, considerată esenţială în lupta contra unei potenţiale viitoare pandemii, a fost demarată cu dificultate, China părând foarte reticentă în a permite accesul specialiştilor internaţionali în diverse discipline precum epidemiologie, dar şi zoologie.
Pandemia de COVID-19 a dus, până în prezent, la decesul a peste 2,3 milioane de persoane la nivel global.