Primarul din Duisburg: ”Mai bine dublez numărul de sirieni, dar să plece românii. Nu vin să muncească”
Într-un interviu acordat unei publicații germane, primarul orașului Duisburg a spus că est-europenii, în special românii și bulgarii, ”nu vin toți la Duisburg ca să muncească” și că îi preferă pe migranții sirieni.
Sören Link a declarat pentru Der Westen că Duisburg este un oraș cu o rată de șomaj de peste 12% și că românii și bulgarii s-ar duce ”în altă parte” dacă chiar ar vrea să muncească. ”Vin la Duisburg datorită condițiilor favorabile de locuit și a infrastructurii bune”, a declarat link.
Link atacă practic un fenomen caracteristic orașului, care uneori alimentează polemicile politice. În Duisburg, Dortmund și Köln trăiesc mulți români și bulgari care deseori sunt parte a etniei rome. Aceștia și-au utilizat dreptul UE de liberă circulație și s-au mutat în regiunea Ruhr. Împreună cu turcii, imigranții reprezintă 36,4% din populație.
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
În prezent, în zonă sunt acum 17.500 de bulgari și români, mulți dintre aceștia trăind în Marxloh în grupuri mari, înghesuiți în locuințe situate în clădiri abandonate. Numărul lor a crescut în ultimul ani, iar conflictele sunt frecvente.
Organizațiile infracționale din România și Bulgaria fraudează serviciile sociale din Duisburg, dar și din Gelsenkirchen și Dortmund, potrivit publicației Welt. Bandele atrag oameni din sud-estul Europei în Germania, depun cereri pentru ajutoare sociale în numele acestora și păstrează mare parte din aceste sume.
Link s-a declarat împotriva prezenței est-europenilor încă de acum doi ani când, pe timpul unei conferințe privind refugiații, a spus: ”Mi-ar plăcea să dublez numărul sirienilor, dacă aș putea trimite de aici câțiva est-europeni”. Apoi politicianul și-a cerut scuze, spunând că nu a ales cele mai fericite cuvinte și că nu a vrut să rănească pe nimeni personal.
Acum, chiar înainte de alegerile locale pentru primărie, care coincid cu alegerile generale de pe 24 septembrie, a uitat de regrete și a spus în interviu că la acea vreme a primit ”un puternic sprijin al publicului” pentru declarațiile legate de sirieni și est-europeni.