Primăria dn Minneapolis cere desființarea departamentului de Poliție, după moartea lui George Floyd

Ultima actualizare: 08-06-2020 10:31
Protest în Minneapolis

Consilierii locali din primăria oraşului Minneapolis au votat în majoritate desfiinţarea departamentului de Poliţie al oraşului care va fi înlocuit cu o structură civilă condusă de comunitate.

Este o decizie considerată prima victorie dintr-o tendinţă naţională de retragere a sprijinului financiar pentru forţele de ordine clasice, determinată de uciderea lui George Floyd, scrie The Guardian.

Nouă din 12 consilieri au anunţat, la un protest de stradă cu sute de participanţi în Powderhorn Park, în sudul oraşului, că vor să creeze un nou sistem de protecţie publică, transmite News.ro.

"Acest consiliu va desfiinţa departamentul de Poliţie", a spus consilierul Jeremiah Elliason. Anunţul a fost primit cu ovaţii din partea manifestanţilor.

Vineri, Consiliul a aprobat interzicerea folosirii imobilizării în zona gâtului a unei persoane, ca urmare a uciderii lui Floyd.

George Floyd, în vârstă de 46 de ani, a fost oprit de poliţişti pe 25 mai şi interogat pentru că ar fi cumpărat ţigări cu bani falşi. O înregistrare video arată cum el a fost arestat şi, mai mult de opt minute, unul dintre ofiţeri a stat cu genunchiul pe gâtul lui, în timp ce Floyd repeta cu nu poate respira. Autopsia a arătat că el a murit din cauza asfixierii.

Incidentul a stârnit un val de proteste în multe oraşe din SUA, iar manifestaţii de solidaritate au avut loc şi în ţări din Europa, dar şi în Australia şi Japonia. Majoritatea demonstraţiilor din Statele Unite au fost paşnice, dar în unele dintre marile oraşe ele au devenit violente.

Sub presiunea străzii, cei patru poliţişti au fost puşi sub acuzare de omor şi complicitate la omor.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO