Zeci de mii de oameni protestează în SUA după moartea lui George Floyd. Violențe în Europa

Ultima actualizare: 07-06-2020 19:40

Zeci de mii de oameni au continuat să protesteze pe străzile marilor oraşe americane după moartea lui George Floyd.

La Washington și la New York, demonstraţiile au fost paşnice, în pofida violenţelor din ultimele zile. La fel şi în alte metropole cu importante comunităţi afro-americane.

Violenţe au fost în schimb în Europa, unde protestele, la început paşnice, au degenerat.

Manifestații pașnice în SUA

 

Demonstraţiile din Statele Unite au intrat în cea de a doua săptămână şi s-au desfășurat paşnic, astfel încât manifestanţii şi-au putut aduce şi copiii la marş.

Protestatar: „Trebuie să fim capabili să arătăm ce înseamnă să adunăm oamenii, în loc să ne opunem pentru a ne dezbina şi, ce e cel mai important, este pentru copiii mei şi viitorul lor.”

Protestatar: „După un marş de amploare ca acesta, cred că trebuie să manifestăm în continuare, trebuie să ne pese, deşi ne-am arătat deja sprijinul. Trebuie să facem presiune până chiar se realizează o schimbare.”

Manifestaţii de amploare au avut loc şi în New York, San Francisco, Los Angeles sau Chicago, fără a se înregistra violenţe, aşa cum s-a întâmplat în ultimele zile.

Ciocniri violente la Roma

 

Ciocniri violente au avut loc la Roma, unde poliţiştii au fost atacați cu petarde și pietre de membri ai galeriilor cluburilor de fotbal. Forțele de ordine au intervenit pentru a stăpâni situația.

O demonstraţie contra rasismului a avut loc şi la Napoli. Manifestanţii, printre care şi multe persoane de origine africană, s-au adunat în faţa consulatului Statelor Unite, iar poliţia s-a asigurat că nu vor avea loc violenţe.

Zece polițiști, răniți în cadrul protestelor din Londra

 

La Londra în schimb, zece poliţişti au fost răniţi în ciocnirile dintre manifestanţii violenţi şi oamenii de ordine. O femeie-poliţist este în stare gravă după ce a căzut de pe cal. Animalul s-a speriat de demonstranţii care aruncau cu pietre şi sticle.

Prezenţa a zeci de mii de oameni la protestele din centrul Londrei l-a determinat pe ministrul Sănătăţii să tragă în semnal de alarmă cu privire la riscul răspândirii Covid-19 la astfel de evenimente.

Matt Hancock, ministrul Sănătăţii: „Este fără îndoială un risc. Sprijin cu tărie argumentul exprimat de către cei care protestează pentru a cere mai multă egalitate şi împotriva discriminării, dar virusul, însuşi, nu face discriminare, iar adunările în grupuri mari sunt în momentul de faţă împotriva legii.”

Pe de altă parte, George Floyd va fi înhumat luni, în oraşul său natal din statul Carolina de Nord.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO