Prima zi de negocieri privind un acord pentru a limita incalzirea globala. Cine e actorul-cheie in cadrul discutiilor
Delegatiile din 195 de tari prezente la conferinta mondiala pe teme climatice de la Paris incep marti negocierile in vederea incheierii unui acord pentru a limita incalzirea globala, care este inca departe de a fi atins.
Dupa impulsul dat luni, la deschiderea oficiala, de discursurile sefilor de stat, negociatorii isi incep, marti, activitatea incepand de la ora 09.00 GMT, informeaza France Presse, citata de Agerpres.
"Va fi dificil (...). Proiectul de acord este lung si are mai multe optiuni. Cat de repede vor avansa negocierile?", se intreba un delegat european, intr-o aluzie la tendinta enervanta de impotmolire a dezbaterilor, dupa cum au demonstrat-o negocierile pregatitoare desfasurate de-a lungul intregului an.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Aproximativ 150 de sefi de stat reuniti luni la Bourget si-au multiplicat apelurile de a se actiona impotriva incalzirii globale, semn al unei constientizari fara precedent, in conditiile in care niciodata atat de multi lideri mondiali nu au participat la o conferinta pe teme climatice, observa AFP.
ONG-urile au salutat impulsul politic dat de liderii mondiali, dar asteapta sa vada "cum se va materializa acesta la negocieri".
Pe masa tratativelor se afla un text de aproximativ cincizeci de pagini, impartit in sectiuni principale: obiectivul pe termen lung de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, adaptarea la schimbarile climatice, finantarea politicilor in domeniul schimbarilor climatice in tarile in curs de dezvoltare, un mecanism de a revizui in crestere in mod regulat angajamentele tarilor etc.
Dar in functie de gradul de dependenta de combustibilii fosili (carbune, petrol, gaz), stadiul de dezvoltare si resursele tarii, pozitiile negociatorilor sunt uneori foarte indepartate.
Statele insulare, aflate deja in "stare de urgenta climatica" in fata cresterii nivelului apelor, cer masuri ferme si rapide. Tarile producatoare de petrol, cum sunt monarhiile din Golf, sau carbune, cum este Australia, sunt, in schimb, reticente sa angajeze o tranzitie contrara intereselor lor, explica AFP.
Un actor cheie in cadrul negocierilor, India, care trebuie sa furnizeze energie electrica pentru 300 de milioane de persoane si sa combata saracia, mizeaza, de asemenea, pe mai mult carbune, cea mai poluanta dintre energii.
"Nu vom avea un acord perfect", a avertizat luni Ban Ki-moon, secretarul general al ONU, la sase ani dupa esecul conferintei de la Copenhaga. El a cerut negociatorilor "sa dea dovada de flexibilitate si de simt al compromisului".
Acordul asteptat la 11 decembrie la Paris urmeaza sa permita lumii sa inceapa un viraj istoric pentru a renunta la resursele fosile, care ofera acum o mare parte din energie la nivel mondial, dar care sunt la originea incalzirii fara precedent a planetei.
France Presse mai informeaza ca, inainte de a reveni la Washington, presedintele american, Barack Obama, va organiza o conferinta de presa intr-un context international marcat de o serie de atentate jihadiste si tensiuni extreme intre Ankara si Moscova. La randul sau, presedintele francez, Francois Hollande, va participa la 07:30 GMT la un mini-summit cu aproximativ 12 sefi de stat africani cu tema "Provocare climatica si solutii africane".