Prima țară NATO care a refuzat să trimită trupe în Ucraina: "Niciun militar de-al nostru nu va merge acolo"
Președintele francez, Emmanuel Macron, nu exclude ca pe viitor să fie trimise și trupe occidentale pe câmpul de luptă din Ucraina.
Însă admite că, momentan, nu există un consens asupra acestui lucru. În schimb, la finalul summitului de la Paris, liderul de la Elysee a anunțat proiectul prin care mai multe state să trimită Ucrainei rachete cu rază medie și lungă de acțiune.
Președintele Franței i-a invitat la Paris pe liderii europeni pentru a discuta problemele legate de razboiul din Ucraina. „Trebuie să facem mai multe și mai bine” - a declarat Macron la summitul la care a participat și Klaus Iohannis.
Emmanuel Macron, președintele Franței: „Rusia continuă războiul și să reitereze obiectivele sale de cucerire teritorială. Mai mult, a adoptat o atitudine tot mai agresivă nu doar în Ucraina, ci împotriva tuturor, în general”.
Mai multe state membre NATO și ale Uniunii Europene iau în considerare să trimită soldați în Ucraina în cadrul unor acorduri bilaterale, susține premierul Slovaciei, prezent la reuniune. El a subliniat însă că țara sa nu este de acord cu o astfel de măsură. Subiectul a fost adus în discuție mai târziu și de președintele Franței.
Emmanuel Macron, președintele Franței: „Nu există astăzi un consens pentru a trimite trupe pe teren (în Ucraina) în mod oficial. Dar având în vedere dinamica lucrurilor, nimic nu trebuie exclus. Vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu poate câștiga acest război”.
Robert Fico, premierul Slovaciei: „Nu pot spune mai multe, care este scopul acestor detașări sau ce vor face soldații europeni acolo. Însă, niciun militar slovac nu va merge în Ucraina”.
Noi promisiuni pentru Ucraina
Momentan, cea mai mare problemă a armatei urcrainene rămâne lipsa de armament. Președintele Volodimir Zelenski, care a participat la reuniune prin videoconferință, a sustinut că europenii au trimis doar 30% din pachetul de obuzele promis anul trecut de Uniunea Europeană.
În schimb, liderii europeni au venit cu noi promisiuni.
Emmanuel Macron, președintele Franței: „Am creat în această seară o nouă coaliție, una pentru lovituri în profunzime și, prin urmare, pentru (a trimite Ucrainei) rachete și bombe cu rază medie și lungă de acțiune”.
Mark Rutte, premierul Țărilor de Jos: „Cred că este evidentă necesitatea urgentă, mai ales pe termen scurt, de muniție și apărarea antiaeriană, dar mai ales de muniție. Există această inițiativă importantă din parta Cehiei, de a cumpără muniție și obuze la nivel mondial pentru Ucraina, iar Țările de Jos au decis să anunțe în această seară să contribuie și să ofere 100 de milioane de euro pentru aceasta inițiativă, iar alte țări se vor alătura proiectului”.
Pe de altă parte, cancelarul Germaniei a fost foarte tranșant cu privire la trimiterea în Ucraina a rachetelor cu rază foarte lungă de acțiune, precum sunt rachetele de croazieră nemțești Taurus. Acestea pot ataca ținte aflate chiar și la 500 de kilometri distanță, drept urmare ar putea lovi adânc în teritoriul Rusiei.
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: „Soldații germani nu trebuie, în niciun moment și în nicio circumstanță, să fie legați de țintele lovite de rachetele Taurus. Sunt surprins că acest detaliu nu provoacă nicio reacție unor oameni care nu se gândesc că, din cauza acțiunilor noastre, ne-am putea trezi în război”.