Prima graniță fortificată din UE. Statul care investește 2,5 mld. de euro pentru a se proteja de unul dintre vecinii săi
Tensiunile din Europa pe seama războiului din Ucraina au determinat unele state din blocul comunitar și din NATO să ia în calcul consolidarea granițelor.
Polonia plănuiește să fortifice granița cu Belarus pe fondul îngrijorărilor legate de securitate. Oficialii polonezi din domeniul apărării au prezentat planurile de fortificare a frontierei estice a țării, în contextul în care se intensifică temerile legate de o agresiune străină.
Planul polonezilor presupune consolidarea supravegherii antidronă și a apărării militare la sol printr-un sistem de fortificații și bariere de-a lungul a aproximativ 700 de kilometri de la granița sa estică cu aliatul rus. Valoarea estimată a construcției se ridică la 2,5 miliarde de euro.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit Varșoviei, Polonia, care sprijină Ucraina împotriva invaziei la scară largă a Moscovei, este vizată de acțiuni ostile din partea Rusiei și a Belarusului, informează Euronews.
Ţările NATO vecine cu Rusia vor să ridice un zid de drone
Acestea includ atacuri cibernetice, tentative de incendiere și împingerea migranților în mod ilegal peste graniță, pe care oficialii le descriu ca fiind menite să destabilizeze Uniunea Europeană.
Mai mult, Polonia și alte cinci țări NATO vecine cu Rusia (Letonia, Estonia, Lituania, Finlanda și Norvegia) își unesc forțele pentru a construi un "zid de drone" pentru a-și proteja granițele, a anunțat vineri ministrul de Interne lituanian, Agne Bilotaite.
„Nu este vorba doar despre infrastructuri fizice, sisteme de supraveghere, ci şi despre drone şi alte tehnologii, care ne-ar permite să ne protejăm contra provocărilor unor ţări ostile şi să împiedicăm contraband”, a adăugat ministrul lituanian.
Pe lângă desfăşurarea de drone pentru supravegherea frontierelor, aceste ţări ar utiliza sisteme pentru interceptarea dronelor inamice.
Ministrul de Interne lituanian nu a precizat, însă, un calendar pentru acest proiect, potrivit Agerpres.
Sursa: Euronews.com / Agerpres
Etichete: Rusia, NATO, Polonia, belarus, graniță, fortificatie,
Dată publicare:
27-05-2024 16:25