Presedintele Trump i-a propus lui Comey sa-i condamne la inchisoare pe jurnalistii care publica informatii scurse presei

Ultima actualizare: 20-05-2017 07:05
Donald Trump
Getty

Presedintele Donald Trump i-a catalogat adeseori pe reporteri drept lipsiti de onestitate, sustinand ca ”presa este inamica poporului american” si s-a gandit la introducerea unei legislatii pentru a usura chemarea in justitie a jurnalistilor.

Dar miliardarul republican a mers chiar mai departe in privat, spunandu-i fostului director FBI ca ar trebui sa considere condamnarea la inchisoare a jurnalistilor care publica informatii scurse presei in Statele Unite, transmite CNN, potrivit News.ro.

Liderul american a formulat aceasta cerere controversata cu doar cateva minute inainte de a-i cere lui Comey sa renunte la investigatia federala care-l viza pe consilierul pentru securitate interna de la Casa Alba, Michael Flynn.

James Comey a scris un raport dupa intalnirea din februarie, in care a mentionat in detaliu cum Donald Trump i-a cerut sa renunte la investigatia care-l viza pe Flynn, dar doar dupa ce au parasit camera Sessions si Pence.

Reprezentantii Casei Albe nu au avut nicio reactie fata de propunerea presedintelui de a-i trimite in spatele gratiilor pe jurnalistii americani care publica informatii clasificate scurse presei de catre avertizori de integritate din SUA.

In Casa Alba exista un adevarat razboi intre consilierii conservatori si cei orientanti spre business, iar de multe ori sunt scurse informatii presei din SUA.

Donald Trump a criticat adesea institutiile de presa americane si i-a acuzat pe reporteri ca sunt lipsiti de onestitate si corupti. De asemenea, presedintele a sugerat o schimbare a legii calomniei pentru a usura aducerea in fata justitiei a organizatiilor de presa din Statele Unite.

Presedintele a atras atentia in repetate randuri asupra ilegalitatii scurgerii de informatii clasificate, sugerand ca avertizorii de intergritate ar trebuie sa fie pedepsiti.

Insa, propunerea facuta de presedinte lui James Comey reprezinta cea mai directa incercare de a influentare a masurilor punitive luate impotriva reprezentantilor mass-media din Statele Unite.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO