Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a depus juramantul pentru noul mandat

×
Codul embed a fost copiat

Vladimir Putin a depus juramantul luni pe Constitutia rusa, redevenind astfel presedintele Rusiei, pentru un al treilea mandat, la patru ani dupa ce a fost nevoit sa renunte la acest post pentru a fi prim-ministru.

"Jur, in calitate de presedinte al Federatiei Ruse, sa respect drepturile si libertatile poporului si ale cetateanului", a afirmat el, in cadrul unei ceremonii desfasurate la Kremlin.

Ceremonia de investire a lui Vladimir Putin la presedintia Rusiei a inceput in jurul orei 7.30 GMT (10.30, ora Romaniei). Ceremonia a inceput cand soldati in uniforma de parada au intrat cu drapelul tricolor rus si cel al presedintiei Rusiei.

Conform agentiei Itar-Tass, cel putin 20 de persoane, intre care si unul dintre liderii liberali, Boris Nemtov, au fost arestate in centrul capitalei, unde se adunasera pentru a denunta revenirea lui Putin la putere.

Liderul rus Vladimir Putin a revenit la Kremlin, pentru un al treilea mandat prezidential, dupa o miscare de contestare fara precedent de la sosirea sa la putere in 1999 si o opozitie care se teme de inasprirea regimului.

Citește și
Vladimir Putin si Dmitri Medvedev
Vladimir Putin si Dmitri Medvedev au baut bere la halba intr-un pub, dupa manifestatia de 1 Mai
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Ales la 4 martie cu aproape 64 la suta din voturi, in urma unui scrutin marcat de fraude potrivit opozitiei, Vladimir Putin va depune juramantul in fastuoasa sala Sfantul Gheorghe de la Kremlin, palatul prezidential pe care l-a parasit in 2008 pentru a deveni prim-ministru, deoarece nu putea efectua un al treilea mandat consecutiv de presedinte, potrivit Constitutiei.

Fostul agent KGB i-a lasat atunci postul de sef al statului unui subordonat, Dmitri Medvedev, care urmeaza acum sa devina premierul sau, un "tandem" care pare sa se instaleze pentru mult timp la putere.

Revenirea lui Putin la Kremlin va fi sarbatorita cu fast alaturi de peste 2.000 de invitati rusi si straini, in special fostul presedinte al Consiliului italian Silvio Berlusconi si fostul cancelar german Gerhard Schroeder, cu care liderul rus a pastrat relatii amicale.

In timp ce primii opt ani ai presedintiei Putin (2000-2008) au fost marcati de reluarea controlului asupra tarii si o anumita stabilitate, dupa anii liberali dar haotici ai mandatului lui Boris Eltin, acest al treilea mandat, care va fi de sase ani, se anunta mai dificil intr-o societate in care setea de schimbari nu a mai fost niciodata atat de puternica de la destramarea URSS in 1991.

Dupa ce a dobandit un statut de "tar" intangibil timp de un deceniu, Putin s-a regasit la sfarsitul lui 2011 in fata unui val de contestare inedita din partea populatiei, care a iesit in numar mare pe strazi pentru a denunta fraudarea alegerilor si coruptia din tara.

Retelele de socializare au jucat un rol preponderent in aceasta contestare fara precedent. Miscarea a fost declansata de fraudele masive denuntate de observatori si de opozitie la alegerile legislative din decembrie, castigate de partidul lui Putin, Rusia Unita.

Dupa ce a adunat zeci de mii de persoane la mai multe manifestatii din Moscova in perioada decembrie-martie, impotriva revenirii lui Putin la Kremlin, mobilizarea miscarii heteroclite inspirate in special de bloggerul anticoruptie Aleksei Navalnii a scazut, din cauza absentei unui lider si a unei veritabile strategii, conform analistilor.

Opozitia a facut apel la o mare manifestatie duminica, denumita "marsul milioanelor", care va fi un test pentru capacitatea sa de mobilizare inainte de investirea presedintelui ales.

Reprezentanti ai opozitiei se tem de o inasprire a regimului odata cu revenirea lui Putin la Kremlin, care beneficiaza in continuare de un sprijin important al populatiei si i-a criticat virulent pe detractorii sai, acuzandu-i ca sunt platiti din strainatate. In fata contestarii, Putin le-a promis cresteri salariale profesorilor si medicilor, precum si ajutoare sociale considerabile pana la sfarsitul mandatului sau in 2018.

El a anuntat de asemenea un program de reinarmare fara precedent a tarii, in valoare de 590 de miliarde de euro pana in 2020, si cresteri de pana la 300 la suta ale soldelor militarilor. Costul acestor masuri este astronomic si risca sa ruineze tara daca sunt puse in aplicare toate, potrivit expertilor.

Putin a mai promis sa lupte impotriva declinului demografic si sa continue o politica externa "echilibrata ca in trecut". Dar daca nu raspunde aspiratiilor de schimbare ale societatii, Putin s-ar putea confrunta cu probleme serioase, avertizeaza expertii.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Vladimir Putin, contestat in strada de 20.000 de oameni, cu o zi inainte de investire
Vladimir Putin, contestat in strada de 20.000 de oameni, cu o zi inainte de investire

Rusia va avea de astazi un nou presedinte. Dupa patru ani ca premier si inainte alti opt ca presedinte, Vladimir Putin depune din nou juramantul la Kremlin.

Vladimir Putin si Dmitri Medvedev au baut bere la halba intr-un pub, dupa manifestatia de 1 Mai
Vladimir Putin si Dmitri Medvedev au baut bere la halba intr-un pub, dupa manifestatia de 1 Mai

Foto si VIDEO. Presedintele ales Vladimir Putin si seful statului in exercitiu Dmitri Medvedev au baut bere la halba, marti, intr-un pub foarte popular din Moscova, dupa ce au participat la o mare manifestatie pro-Kremlin organizata de Ziua Muncii.

O opozanta a lui Putin va ajunge in fata judecatorilor dupa ce a ridicat un cort in Piata Rosie
O opozanta a lui Putin va ajunge in fata judecatorilor dupa ce a ridicat un cort in Piata Rosie

Opozanta rusa si militanta ecologista Evghenia Cirikova a fost retinuta duminica in Piata Rosie din Moscova si va fi judecata marti pentru ca a incercat sa monteze un cort, ca "simbol al rezistentei fata de o putere ilegala".

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.