Preşedintele Moldovei, suspendat pentru a treia oară. Ce a mai greşit de data asta

Ultima actualizare: 26-01-2018 17:50
vladimir putin si igor dodon
Agerpres

Igor Dodon, preşedintele pro-rus de la Chişinău, a reuşit să-l întreacă pe Traian Băsescu în materie de suspendări.

Dodon a fost suspendat vineri de Curtea Constituţională a Moldovei pentru a treia oară, la nici 24 de ore după precedenta suspendare. Motivul: a refuzat în mod repetat să promulgelegea anti-propagandă, care viza mai ales posturile ruseşti, astfel că aceasta va fi promulgată aucm de un interimar.

Conform legilor Moldovei, președintele este obligat să promulge legile trimise spre reexaminare, dacă Parlamentul și-a menținut votul. "Ping-pongul dintre Parlament si Presedinte devine ridicol", a spus preşedintele Curţii Constituţionale, cu prilejul celei de-a treia suspendări.

Actul refuzat de şeful statului este de fapt un amendament la Codul Audiovizualului, care poate duce la interzicerea retransmiterii în Republica Moldova a programelor ruseşti de radio şi de televiziune 'cu un conţinut informativ, informativ-analitic, militar şi politic'. Amendamentul a fost propus de Partidul Democrat de guvernământ, cu scopul să apere 'securitatea informaţională' a Republicii Moldova în faţa unor 'eventuale tentative de dezinformare şi manipulare din exterior'. Preşedintele susţine că legea, care afectează mai ales posturile ruseşti, încalcă drepturile omului. 

"Ceea ce face acum guvernarea cu ajutorul Curții Constituționale nu va trece fără consecințe", a scris Dodon pe Facebook, după a treia suspendare. "După alegerile parlamentare, care vor fi declanșate în cîteva luni, vom schimba și repara multe lucruri. Și în Guvern, și în Parlament, și în Curtea Constituțională. Este inadmisibil ca cetățenii care au jurat credință statului român să decidă politica statului moldovenesc.

În ce privește legea anti-propagandă, aceasta constituie un abuz evident asupra libertății de informare a cetățenilor Republicii Moldova. Este o cenzură bazată pe duble standarde, în stilul democraților, aflați la guvernare. De ce se trece cu vederea media care promovează deschis lichidarea statalității Republicii Moldova? Referitor la informarea cetățenilor, există multe posibilități prin care ei vor putea avea acces la știrile cenzurate politic.

Iar ceea ce face acum guvernarea seamănă mai mult a agonie, decît a democrație.

Va veni timpul, și politica standardelor duble va face victime în rîndul democraților. Ei vor avea de suferit, pe termen lung, inclusiv din cauza geopoliticii agresive pe care ei o promovează.

In acest an va fi dată lupta decisivă. De aceea, îndemn cetățenii la consolidarea tuturor forțelor patriotice împotriva guvernări eurounioniste, care crede că prin forță și presiune va supune voința poporului.

Victoria va fi de partea noastră.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO