Motivul pentru care președintele Mexicului susține eliberarea fiului lui El Chapo

19-10-2019 12:10

el chapo

Președintele Mexicului, Andrés Manuel López Obrador, susține că Guvernul a luat o decizie corectă când l-a eliberat pe fiul lui El Chapo, la o zi după valul de atacuri ca în filme de pe străzile orașului Culiacan.

„Această decizie a fost luată pentru a proteja cetățenii. Nu poți lupta cu focul. Nu vrem morți. Nu vrem război ”, a spus López Obrador, într-o conferință de presă, potrivit Guardian.

Arestarea eșuată și haosul general au determinat acuzațiile că Guvernul mexican s-a lăsat pur și simplu intimidat de puterea cartelului și a pus la îndoială eforturile președintelui de a revizui strategia de securitate a Mexicului.

"Nu este nimic admirabil în legătură cu această decizie. Prin lansarea unei operațiuni prost planificate, care a fost apoi prost executată, Guvernul s-a deschis să fie șantajat”, a scris pe Twitter expertul de securitate, Alejandro Hope.

Carlos Bravo Regidor, profesor la Centrului de Economie, a replicat: „Mai întâi a fost un dezastru operațional. Apoi a fost un dezastru în comunicare și în sfârșit, a fost un dezastru politic.”

Autoritățile din Mexic, îngenunchiate de furia dezlănțuită a cartelului

 

Potrivit versiunii oficiale, Ovidio Guzmán López a fost reținut joi într-o casă din Culiacán între orele 15:00 și 17:30, declanșând joi un răspuns uriaș și extrem de violent din partea cartelului, care a determinat autoritățile să se retragă din casă - lăsându-l în urmă.

"Capturarea unui criminal nu poate fi mai mare decât viața oamenilor", a spus López Obrador.

Într-o conferință de presă ascuțită susținută vineri de cei mai mari oficiali de securitate din țară la Culiacán, secretarul de securitate publică Alfonso Durazo a spus că opt trupe și un ofițer de armată au fost „deținuți și eliberați ulterior” de infractori, adăugând greutate în raporturile că soldații capturați au fost eliberați în schimbul lui Guzmán.

Oameni înarmați și mascați au ridicat baricade cu camioane în flăcări și s-au luptat cu armata timp de mai multe ore, după ce fiul lui El Chapo a fost arestat în urma unei operațiuni a forțelor de ordine.

Luptele au continuat ore în șir, până când ministrul Securității, Alfonso Durazo, a anunțat că Ovidio Guzmán López, unul dintre fiii faimosului baron al drogurilor aflat în închisoare în Statele Unite, a fost arestat, însă autoritățile au fost nevoite “să suspende acțiunile” pentru a proteja populația orașului.

Durazo a susținut că Ovidio Lopez a fost arestat după ce o patrulă cu 30 de membrii ai forțelor federale a fost atacată cu focuri de armă dintr-o casă. După ce au preluat controlul asupra situației, patru bărbați au fost arestați, printre aceștia aflându-se și fiul lui El Chapo.

Însă, la scurt timp, casa a fost înconjurată de oameni înarmați, cu „o forță mult mai mare”, iar autoritățile au decis să suspende operațiunea, a spus Durazo. Forțele de securitate au fost nevoite să-l elibereze pe Ovidio Guzman pentru a proteja viețile locuitorilor, a precizat Durazo, potrivit Reuters.

 

 

Sursa: Guardian


VIDEO PROTVPLUS.RO