Președintele Coreei de Sud, acuzat de rebeliune, riscă închisoare pe viață ori pedeapsa capitală
După mai multe încercări, preşedintele Coreei de Sud a fost luat pe sus și dus la audieri. Intră astfel în istorie drept primul șef de stat al acestei țări arestat.
În vârstă de 64 de ani, liderul conservator este interogat în legătură cu decretarea legii marțiale, în decembrie. Este acuzat de rebeliune, o infracțiune pasibilă de închisoare pe viață ori chiar pedeapsa capitală în Coreea de Sud.
Președintele Yoon Suk Yeol se baricadase de câteva săptămâni în reşedinţa sa unde era păzit straşnic de serviciul de securitate. Primele descinderi în vederea arestării au eşuat. De data asta, pentru a ajunge la el, ofiţerii au escaladat zidurile şi autobuzele din curte.
Mike Valerio, corespondent CNN: ”Tocmai am asistat la un moment istoric. Pentru prima dată în istoria Coreei de Sud, un președinte în exercițiu a fost arestat și dus la audieri. Sute de susținători ai președintelui suspendat au stat aproape 2 săptămâni în fața reședinței, campând inclusiv pe timp de noapte, ca să-și arate susținerea pentru Yoon și politicile lui conservatoare”.
Preşedintele Yoon este acuzat de subminarea democrației prin impunerea legii marțiale, pe 3 decembrie, și trimiterea armatei în parlament. Procurorii spun chiar că Yoon ar fi autorizat armata să deschidă focul în acea noapte.
Totuşi, în parlamentul încercuit de forțele speciale, aleșii au reușit să voteze un text prin care solicitau abolirea stării de excepție. Într-un mesaj video difuzat chiar înainte de a fi luat pe sus, Yoon Suk Yeol a insistat că nu recunoaște legalitatea anchetei, în condiţiile în care insurecţia este o infracţiune pasibilă de pedeapsa capitală în Coreea de Sud.
Yoon Suk Yeol: ”Din nefericire, în țara noastră legea este în colaps total. Am văzut azi cum forțele de ordine au încălcat o zonă securizată folosind echipamente ale pompierilor. Pentru a preveni orice incidente nefericite sau vărsarea desânge, am decis să dau curs solicitării Biroului de Investigare a Corupției, în ciuda faptului că ancheta lor este ilegală. Nu recunosc investigațiafăcută de anchetatorii anti-corupție”.
Foster Klug, reporter The Associated Press: ”Oficialii investighează dacă decizia lui Yoon (de a decreta legea marțială) a echivalat cu o încercare de rebeliune. Anchetatorii au 48 de ore pentru a solicita un mandat de arestare oficial. Între timp, Curtea Constituțională a țării se întrunește pentru a stabili dacă îl revocă pe Yoon din funcție”.
Fost procuror vedeta la Seul, Yoon Suk Yeol a fost ales președinte în 2022, însă de numele lui sunt legate mai multe scandaluri.
Şi soţia lui e anchetată pentru corupție și trafic de influență. Una dintre ipoteze este că tocmai încercarea de a scăpa de aceste probleme l-au determinat să ceară instituirea legii marțiale.
În schimb, liderul conservator și-a justificat decizia șoc prin dorința de a proteja țara de "forțele comuniste nord-coreene" şi aliaţii acestora din sudul democratic.