Presedintele Consiliului European avertizeaza ca David Cameron ar putea pune UE in pericol


Ultimul update: Luni 31 Decembrie 2012 01:15
Data publicarii: Vineri 28 Decembrie 2012 08:53
Categorie: Stiri externe
Uniunea Europeana

Tentativele premierului britanic David Cameron de a recupera din prerogativele tarii sale de la Uniunea Europeana ar putea conduce la dizolvarea blocului comunitar.

Avertismentul vine din partea presedintelui Consiliului european, Herman Van Rompuy, intr-un interviu publicat joi in The Guardian.

Cameron, care se confrunta cu presiuni din partea "euroscepticilor" din partidul sau conservator, a declarat luna trecuta ca sustine apartenenta Marii Britanii la UE, dar ca vede "un nou acord" care sa includa o procedura de neparticipare in cazul unor probleme-cheie.

"Daca fiecare stat membru ar avea posibilitatea de a face o selectie in politicile actuale pentru a participa la cele pe care le prefera si a le respinge pe cele care ii plac mai putin, Uniunea in general si piata unica in particular s-ar dezintegra rapid", a declarat Van Rompuy.

"Toate statele membre pot avea - si exprima - cereri speciale si nevoi, iar acestea sunt intotdeauna luate in considerare in deliberarile noastre", a adaugat el.

Dar potrivit lui Van Rompuy, schimbarile in tratatele europene propuse de Cameron ar implica "proceduri lungi si greoaie", care ar necesita unanimitatea celor 27 de membri.

Sondajele arata ca britanicii prefera din ce in ce mai mult o iesire completa din UE, care este perceputa drept o institutie care intervine in afacerile interne ale tarii si care delapideaza fonduri, in timp ce tara este supusa unor masuri de austeritate.
Dar premierul britanic a evitat pana in prezent sa propuna clar un referendum privind mentinerea in UE, in pofida presiunilor exercitate de partidul sau in favoarea unei pozitii clare pe aceasta tema.

El a amanat astfel pentru inceputul lui 2013 un discurs asteptat in decembrie pe aceasta tema.

Van Rompuy a declarat, de asemenea, pentru The Guardian ca pentru el, retragerea Marii Britanii din UE ar fi ca si cum "un prieten ar pleca in desert".

Marea Britanie apartine UE din 1973 dar nu a aderat la zona euro.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO