Președintele Chinei a avertizat asupra unui "nou război rece", la Forumul de la Davos
Preşedintele chinez Xi Jinping a avertizat luni împotriva unui "nou război rece" care nu poate să ducă decât la un "impas", într-un mesaj video adresat Forumului economic mondial de la Davos.
Fără a numi SUA, Xi Jinping s-a prezentat ca apărător al multilateralismului şi mondializării, aşa cum a făcut de altfel şi la ediţia forumului de acum patru ani, înainte de venirea la putere a lui Donald Trump, relatează Agerpres.
Mesajul liderului chinez, care vine la mai puţin de o săptămână după instalarea la Casa Albă a succesorului lui Trump, Joe Biden, pare a fi un avertisment de a nu continua politica lui Trump care a prezentat China drept rivalul nr. 1 al SUA, mai ales în plan comercial şi tehnologic.
Temerile de la Beijing
Regimul de la Beijing se teme în special că Biden ar putea încerca să-i unească pe occidentali împotriva sa.
"Construirea de clanuri sau declanşarea unui nou război rece, respingerea, ameninţarea sau intimidarea celorlalţi, impunerea decuplării, perturbarea lanţurilor de aprovizionare sau stabilirea de sancţiuni pentru a provoca izolarea nu ar face decât să împingă lumea către divizare şi chiar confruntare", a subliniat Xi Jinping.
Preşedintele chinez a asigurat că Beijingul, ca adept al unei politici externe independente şi paşnice, "lucrează din greu la menţinerea de relaţii de prietenie şi cooperare cu alte ţări" şi că jocul cu "sumă zero" sau "câştigătorul ia totul" nu reprezintă filozofia călăuzitoare a poporului chinez, a consemnat Xinhua.
El a pledat pentru multilateralism, dar împotriva unui "multilateralism selectiv", subliniind că "regulile odată stabilite trebuie urmate de toţi", şi a făcut apel la comunitatea internaţională să fie unită şi să coopereze.
"Ni s-a demonstrat din nou că abordările protecţioniste, unilaterale şi de izolare arogantă eşuează întotdeauna", a afirmat Xi.
Biden începe "cu răbdare" relația cu SUA
”Începem cu o abordare de răbdare în ceea ce priveşte relaţia noastră cu China", a declarat, luni, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.
Potrivit purtătoarei de cuvânt, acest lucru înseamnă că Washingtonul se va consulta cu aliaţii săi.
”Vom avea consultări cu democraţii şi cu republicanii şi vom permite să aibă loc un proces de revizuire şi de evaluare, între agenţii, referitor la modalitatea în care trebuie să decurgă în continuare relaţia cu China”, a mai spus Psaki.