Presedintele Bulgariei crede ca gasit solutia pentru eliminarea furturilor de la alegeri: introducerea votului obligatoriu
Presedintele bulgar Rosen Plevneliev a propus miercuri organizarea unui referendum in mai, in vederea introducerii unui vot obligatoriu la alegeri.
In acest fel, el vrea sa combata frauda care afecteaza in mod regulat scrutinele din aceasta tara, cea mai saraca din Uniunea Europeana, relateaza AFP. "O obligatie de a vota va preveni manipulari ale voturilor", a apreciat presedintele bulgar, intr-o alocutiune televizata.
Alegerile in Bulgaria au fost marcate in ultimii ani de practici frauduloase, precum cumpararea de voturi sau exercitarea unor presiuni din partea unor companii asupra angajatilor. La sfarsitul alegerilor legislative anticipate din mai 2013, observatori internationali au semnalat "incalcari grave" ale regulilor electorale, referindu-se in special la practica endemica de cumparare a voturilor.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Propunerea lui Plevneliev urmeaza sa fie examinata in Parlament, unde totusi are putine sanse de succes, deoarece socialistii si liberalii, care numara 120 de deputati din totalul de 240, se opun unui vot obligatoriu si unui scrutin majoritar.
Presedintele bulgar a pledat in favoarea unui scrutin majoritar partial, precum si a unui vor prin internet, cu scopul de a creste rata de participare la alegeri. Potrivit lui Plevneliev, aceste doua propuneri, de asemenea, ar trebui sa fie supuse unui referendum. Un proiect al noului cod electoral urmeaza sa fie discutat in curand in Parlament, in perspectiva unor alegeri municipale in 2015, prezidentiale in 2016 si legislative in 2017.
Echipa de la putere este acuzata ca are legaturi cu oligarhia. In iunie si iulie, bulgarii au manifestat zilnic la Sofia si in alte orase mari, pentru a cere demisia Guvernului. Incepand din toamna 2013, a inceput o miscare a studentilor, sustinuta de opozitia conservatoare din Parlament.
Sursa: Mediafax
Etichete: Bulgaria, alegeri, voturi, votare, rosen plevneliev,
Dată publicare:
30-01-2014 11:59