Presedintele Belarusului avertizeaza ca modificarea granitelor in Europa ar putea duce la disparitia Rusiei
Aleksandr Lukasenko a avertizat in legatura cu pericolul modificarii frontierelor in Europa in baza unor revendicari istorice si a atras atentia ca Rusia ar putea disparea daca sunt aduse in discutie granitele Imperiului Mongol, relateaza RFE/RL.
Intr-un interviu pentru postul online de televiziune kazah 16/12, Aleksandr Lukasenko, presedintele Belarusului, a condamnat intentia Rusiei de a modifica frontierele internationale in Europa.
Lukasenko a avertizat ca, odata inceput, procesul de modificare a frontierelor in baza unor revendicari istorice nu se va incheia si, la randul sau, Rusia ar putea disparea daca s-ar aduce in discutie refacerea granitelor Imperiului Mongol. "In acest caz, ar trebui sa fie cedat Mongoliei si Kazahstanului si altor state practic tot teritoriul Rusiei, Europa de Vest si Europa de Est, cu exceptia Belarusului", a explicat Lukasenko. "In aceste conditii, de ce sa revenim la ce a fost in trecut? Nu putem modifica din nou frontierele", a subliniat liderul de la Minsk.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
El a adaugat ca frontierele actuale ale Europei sunt intarite de numeroase acorduri internationale, care nu pot fi ignorate si nu pot fi anulate.
Desi Lukasenko se referea in special la conflictul din estul Ucrainei, afirmatiile sale sunt valabile si in cazul republicilor separatiste georgiene Abhazia si Osetia de Sud, recunoscute de Rusia, precum si in cazul sustinerii acordate de Moscova regiunii separatiste moldovene Transnistria.
Pozitia presedintelui Aleksandr Lukasenko si referirea la Kazahstan este surprinzatoare in conditiile in care Belarusul si Kazahstanul sustin proiectul Uniunii Economice Eurasiatice, aflat in centrul politicii externe a presedintelui rus Vladimir Putin. Interventia Rusiei in Ucraina a provocat insa ingrijorarea fostelor republici sovietice, inclusiv a celor doi aliati apropiati - Belarus si Kazahstan.
Presedintele Vladimir Putin a provocat ingrijoare la Astana, dupa ce a afirmat, in august, despre Kazahstan ca a fost "creat pe un teritoriu care nu a avut niciodata un stat".