Presedintele APCE cere o ancheta serioasa dupa afirmatiile lui Ion Iliescu privind inchisoarea CIA din Romania

Ion Iliescu

Presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Anne Brasseur, saluta afirmatia lui Ion Iliescu privind prezenta unui centru CIA in Romania si cere autoritatilor romane sa efectueze o investigatie serioasa, informeaza Mediafax.

"Intr-un interviu recent pentru Der Spiegel, fostul presedinte roman Ion Iliescu a recunoscut ca stia despre un centru CIA in Romania, desi neaga ca stia ce se intampla acolo", a afirmat Anne Brasseur, presedintele APCE, potrivit comunicatului publicat vineri seara pe site-ul organizatiei.

In urma marturisirii lui Iliescu, procurorii romani trebuie sa efectueze o investigatie serioasa asupra faptelor si sa-i traga la raspundere pe cei care au comis infractiuni in acest context, precizeaza comunicatul.

"In 2006 si 2007, raportorul Adunarii privind zborurile si inchisorile secrete ale CIA Dick Marty a acuzat Romania, alaturi de Polonia, ca a gazduit centre secrete de detentie folosite pentru torturarea suspectilor in cadrul asa-zisului razboi impotriva terorismului", a adaugat Brasseur.

"In 2006 si 2007, raportorul Adunarii privind zborurile si inchisorile secrete ale CIA Dick Marty a acuzat Romania, alaturi de Polonia, ca a gazduit centre secrete de detentie folosite pentru torturarea suspectilor in cadrul asa-zisului razboi impotriva terorismului", a adaugat Brasseur.

Citește și
ion iliescu
Ion Iliescu a absentat de la Consiliul National al PSD, desi anuntase ca va fi prezent
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Rapoartele Marty au declansat un proces pe care senatorul Marty l-a denumit "dinamica adevarului, in urma caruia mai multi informatori au facut declaratii si care a condus la descoperirea unor incalcari ale Conventiei Europene privind Drepturile Omului de catre Curtea de la Strasbourg, inclusiv sentinte recente impotriva Poloniei referitoare la o inchisoare secreta identificata de senatorul Marty in 2007, se arata in comunicat.

Ion Iliescu a afirmat, intr-un interviu acordat Der Spiegel, ca el a aprobat "in principiu", in perioada 2002-2003, o solicitare a SUA privind crearea unui centru al CIA in Romania, fara a sti ca urma sa fie vorba de vreo unitate pentru detentie, detaliile proiectului stabilindu-le Ioan Talpes, la acea vreme sef al Administratiei prezidentiale.

In perioada 2002-2003, Statele Unite au formulat o cerere privind gazduirea de catre Romania a unui centru al Agentiei Centrale de Informatii.

"Aliatii americani ne-au cerut sa oferim o locatie", a afirmat Ion Iliescu intr-un interviu acordat revistei Der Spiegel, explicand ca a aprobat solicitarea "in principiu", detaliile fiind stabilite de Ioan Talpes, care fusese director al Serviciului de Informatii Externe, iar atunci era sef al Administratiei prezidentiale si sef al Departamentului prezidential pentru Securitatea Nationala.
Ion Iliescu a precizat ca el a aprobat doar "o locatie" destinata CIA, fara a avea cunostinta ca era vorba de vreun centru special, pentru detentie. "Am considerat ca era un gest de acomodare inaintea aderarii noastre la NATO", a explicat Iliescu, care a fost presedinte in perioada 22 decembrie 1989-1992, 1992-1996 si 2000-2004. "Noi nu am avut nicio interferenta asupra activitatilor desfasurate de Statele Unite in acea locatie", a explicat fostul presedinte. "In acel moment, mie, ca presedinte, acea solicitare nu mi s-a parut mare lucru. Eram aliati (...), nu am intrat in detalii. Daca as fi stiut ce se putea face acolo, raspunsul nu ar fi fost pozitiv", a subliniat Iliescu.

Fostul presedinte Ion Iliescu declara, in 10 decembrie 2014, dupa ce Senatul SUA a prezentat versiunea publica a raportului Comisiei de Informatii privind tehnicile dure de interogare folosite de CIA dupa 11 septembrie 2001 impotriva suspectilor de terorism, asimilate torturii, ca nu are cunostinta de existenta vreunei inchisori a CIA in Romania, precizand, totodata, ca nu poate comenta asupra centrului de detentie din Polonia "pe baza unor fapte necunoscute". "Nu pot sa comentez ceva fara documente de fata. Nu am avut cunostinta de asa ceva", declara Ion Iliescu, intrebat daca au existat inchisori ale CIA pe teritoriul Romaniei. intrebat daca stia de inchisoarea CIA din Polonia, Ion Iliescu a precizat: "Nu m-am intalnit cu aceasta problema si comentarii pe baza unor fapte necunoscute si fara dovezi nu pot sa fac".

Senatul american a prezentat, pe 9 decembrie 2014, versiunea publica a raportului privind tehnicile de interogare utilizate de CIA. Conform documentului, Agentia Centrala de Informatii din SUA a utilizat metode "brutale", de multe ori "ineficiente", pentru interogarea suspectilor de terorism, inducand in eroare constant Presedintia si Congresul privind informatiile obtinute. Versiunea publica a raportului elaborat de Comisia senatoriala de Informatii a secretizat o serie de date, inclusiv numele tarilor care au gazduit inchisori secrete ale CIA. Potrivit unor surse citate de Washington Post, numele de cod al centrului de detentie construit de CIA in Romania este "BLACK" ("NEGRU").

Polonia are culoarea "albastru", Lituania, "violet", iar Thailanda, "verde". Pornind de la aceasta informatie, din document ar rezulta ca Agentia Centrala de Informatii din SUA a semnat, in anul 2002, un acord cu o institutie decizionala de rang inalt din Romania (neidentificata in versiunea publica a documentului) pentru gazduirea unei inchisori secrete a CIA. Fondurile oferite pentru constructia centrului de detentie au fost de ordinul milioanelor de dolari.

"In anul 2002, CIA a ajuns la un acord cu ... din tara ... pentru a gazdui un centru de detentie. Sediul central al CIA a invitat biroul CIA din tara ... sa identifice modalitati de sustinere a ... in tara ... (...) Primii detinuti CIA au inceput sa fie transferati la Centrul de detentie NEGRU in toamna anului 2003", se arata in raportul Senatului SUA privind tehnicile de interogare utilizate de Agentia Centrala de Informatii.

Conform raportului, CIA nu informase Departamentul de Stat despre inchisoarea secreta din Romania, iar ambasadorul american in Romania, Michael Guest, a calificat ca "inacceptabila" aceasta situatie, cerand clarificari si asigurari ca nu vor fi utilizate tehnici brutale de interogare. "In august 2003, ambasadorul american in tara ... a incercat sa ia legatura cu oficiali de la Departamentul de Stat pentru a se asigura ca institutia are cunostinta de existenta centrului de detentie si de potentialul impact asupra politicilor in relatia cu Administratia tarii-gazda (Romania - n.red). Ambasadorului american i s-a raspuns de catre biroul local CIA ca acest lucru nu este posibil si ca nimeni de la Departamentul de Stat, nici macar secretarul de Stat (Colin Powell - n.red), nu fusese informat despre existenta inchisorii CIA in aceasta tara. Catalogand drept «inacceptabila» atitudinea CIA, ambasadorul a cerut un document semnat cel putin de catre consilierul prezidential american pentru Securitatea nationala prin care sa fie descrise atributiile programului, inclusiv o pozitie din care sa reiasa ca tehnicile de interogare utilizate de CIA respectau standardele legale si drepturile omului (...)", mentioneaza raportul.

Acuzatiile privind utilizarea de catre CIA a statelor membre UE, printre care Romania, Polonia si Lituania, pentru transportarea si detentia ilegala a prizonierilor au fost anchetate de comisia temporara a Parlamentului European creata in 2006. De atunci, europarlamentarii au cerut in mod repetat investigatii aprofundate privind colaborarea statelor membre UE cu programul CIA de detentie secreta si extradare extraordinara.

In Romania a existat o ancheta parlamentara asupra acestei chestiuni, constituita in luna decembrie a anului 2005, dupa primele informatii potrivit carora spatiul aerian romanesc ar fi fost survolat de avioane CIA care transportau detinuti si ca acestia erau torturati in centre special constituite in Romania. in urma acelei anchete s-a stabilit ca nu au existat inchisori CIA pe teritoriul Romaniei.

Presedintele Comisiei parlamentare privind inchisorile CIA, senatorul Norica Nicolai, declara, pe 16 iunie 2006, ca exista date clare care atesta faptul ca avioanele militare americane au aterizat pe aeroporturile romanesti exclusiv din motive tehnice si ca, in Romania, nu exista inchisori pentru detinuti suspecti de terorism.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Ion Iliescu, pentru Der Spiegel: Am aprobat o cerere privind
Ion Iliescu, pentru Der Spiegel: Am aprobat o cerere privind "o locatie" a CIA in Romania. Ce spune Ioan Talpes

Ion Iliescu afirma, intr-un interviu acordat Der Spiegel, ca el a aprobat "in principiu", in perioada 2002-2003, o solicitare a SUA privind crearea unui centru al CIA in Romania, fara a sti ca urma sa fie vorba de vreo unitate pentru detentie.

Ion Iliescu a absentat de la Consiliul National al PSD, desi anuntase ca va fi prezent
Ion Iliescu a absentat de la Consiliul National al PSD, desi anuntase ca va fi prezent

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a absentat de la Consiliul National al partidului, in conditiile in care, in urma cu trei saptamani, anuntase ca va fi prezent la aceasta reuniune.

Dosarul MINERIADEI: Iliescu va fi pus sub urmarire penala pentru crime impotriva umanitatii:
Dosarul MINERIADEI: Iliescu va fi pus sub urmarire penala pentru crime impotriva umanitatii: "Nu ma jeneaza nicio cercetare"

Este oficial! Dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990 a fost redeschis. In aceste conditii, Ion Iliescu va fi chemat de procurorii Parchetului General pentru a fi pus, din nou, sub urmarire penala. 

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.