Președintele american Joe Biden a ajuns la Geneva, unde se va întâlni cu Vladimir Putin: ”Este sclipitor, dur”
''Dragă Joe, ne bucurăm că America s-a întors pe scena globală. Ultimii patru ani nu au fost ușori!"
Cu aceste formulări, deloc subtile, a fost întâmpinat președintele american de responsabilii Uniunii Europene. Între timp, Joe Biden a ajuns la Geneva, orașul elvețian care va găzdui miercuri dimineață, mult așteptata sa întâlnire cu președintele rus. Planul este ca Biden și Putin să stea de vorbă 90 de minute, fără declarații la final. După șase zile pline de evenimente summitul americano-rus va încheia primul turneu european al lui Biden.
Înaintea summitului Biden - Putin, cei doi președinți și-au dezvăluit, măcar parțial, pozițiile. Joe Biden a pendulat între flatarea adversarului și formularea unor "linii roșii" ferme.
Joe Biden: ”Sper că președintele Putin va decide că este în interesul său să schimbe percepția pe care o are lumea despre el. Sunt domenii în care putem coopera, daca dorește. Dacă însă nu dorește asta și acționează ca și până acum, în sectoare precum securitatea cibernetică și altele, atunci vom răspunde corespunzător. Putin este sclipitor, este dur, este, ca să apelez la domeniul sportiv, un adversar vrednic.”
În mod evident, Vladimir Putin n-a făcut același efort de bunavoință.
Pare că Rusia nu mai tolerează deloc dizidența.
Pe de altă parte, nu doar Rusia îi cauzează nopți albe președintelui american, ci și China.
Rusia și China caută să fisureze solidaritatea trans-atlantică.
Pentru prima oară în istoria Alianței Nord-Atlantice, șefii de stat și de guvern din NATO au declarat că "ambiţiile declarate ale Chinei şi comportamentul ei reprezintă provocări sistemice pentru ordinea internaţională". Totuși, liderii europeni au pus surdină acestui avertisment:
Angela Merkel, cancelar german: ”China ne este rivală în multe aspecte, dar ne este și parteneră în multe privințe.”
Emmanuel Macron, președintele Franței: ”Relația cu China merge mult dincolo de tensiunile militare, este o relație economică, strategică, tehnologică și nu trebuie să deturnăm NATO în direcția Chinei, mai ales că are oricum destule probleme.”
În replica fata de comunicatul NATO, Beijingul a acuzat Alianță că exagerează "teoria ameninţării chineze", dă dovadă de "mentalitate de război rece" şi încearcă să "creeze artificial confruntări".