Presa rusa despre scutul de la Deveselu si baza din Polonia: Ineficiente in fata rachetelor balistice si o risipa de bani
Sistemul antiracheta din Romania si baza a carei constructie a inceput vineri in Polonia nu vor reusi, probabil, sa isi indeplineasca misiunea de a intercepta rachete balistice si reprezinta o cheltuiala inutila, scrie Sputnik News, relateaza News.ro
Intre timp presedintele Vladimir Putin a amenintat cu represalii vizand inclusiv oficialii romani si polonezi care au aprobat instalarea scutului. “In primul rand nu va face decat sa saraceasca Statele Unite si, in mai mica masura, Uniunea Europeana, pentru sistemele de aparare antiracheta sunt incredibil de costisitoare, au o eficienta incerta si este putin probabil sa fie folosite vreodata”, a declarat analistul Jason Ditz, de la centrul de reflectie Antiwar.
Departe de a apara Polonia, bateria de rachete de interceptare va pune tara intr-un pericol si mai mare in cazul izbucnirii unui razboi, pentru ca strategii militari rusi, alarmati, vor raspunde la ceea ce percep drept o amenintare cu rachetele lor, a estimat Ditz. “Singurul impact real asupra securitatii va fi sa provoace o reactie din partea Rusiei, care probabil ca va desfasura mai multe rachete in (enclava – n.r.) Kaliningrad pentru a anula orice presupusa schimbare in echilibrul strategic pe care ar putea-o provoca sistemul”, a adaugat el.
Rusia ar putea contracara sistemul Aegis cu mai putine eforturi si chetuieli decat au avut nevoie strategii Pentagonului pentru a-l desfasura, a explicat Ditz. „Probabil ca va costa Rusia considerabil mai putin decat sistemul antiracheta proiuectat pentru a intercepta aceste rachete”, a insistat expertul. Din punctul de vedere al analistului, rezultatul final va fi, probabil, faptul ca sistemul antiracheta va bloca Rusia si statele membre NATO deopotriva intr-o noua cursa a inarmarii, costisitoare si epuizanta, de care nu avea nevoie si pe care nu o dorea cu adevarat niciuna dintre parti.
Decizia Statelor Unite si a NATO reprezinta o pierdere si pentru Moscova, pentru ca un razboi intre Alianta si Rusia este atat de putin probabil, incat toate sistemele vor sta, probabil, nefolosite, la frontiera, a atras atentia Ditz. La randul sau, strategul militar american Doug Macgregor, colonel in rezerva, a spus ca desfasurarea sistemului Aegis nu va reprezenta, probabil, vreo forma de disuasiune impotriva Rusiei, pentru ca este putin probabil sa se dovedeasca eficient impotriva sistemelor ruse.
La randul sau, secretarul de stat adjunct Frank Rose a declarat miercuri, inainte ca baza de la Deveselu sa devina operationala, ca sistemul de interceptare a rachetelor desfasurat in Romania nu are capacitatea tehnica sa contracareze un eventual atac rusesc. “Rusii construiesc rachete de ultima generatie de mult timp si o fac bine”, a subliniat Rose, care a repetat ca sistemul nu este orientat impotriva Moscovei. Scutul de la Deveselu, declarat oficial operational joi, a infuriat Moscova, care a avut reactii extrem de dure. Presedintele rus Vladimir Putin a avertizat in marja unei intalniri cu comandanti militari cu represalii.
“Cei care iau decizii trebuie sa stie ca, pana acum, au trait linistit, relativ indestulat si in siguranta”, a spus el, referindu-se la oficialii din Romania si Polonia care au permis instalrea elementelor scutului pe teritoriul tarii lor. “Acum, pe masura ce aceste elemente sunt desfasurate, suntem nevoiti sa ne gandim cum sa neutralizam amenintarile care apar la adresa Federatiei Ruse”, a adaugat el.