Presa internațională: China ar putea încerca să îi aducă pe Putin şi Zelenski la masa negocierilor

×
Codul embed a fost copiat

Președintele rus îi poate primi nestingherit pe liderii străini dornici să-i treacă pragul. Săptămâna viitoare îl va vizita omologul sau chinez Xi Jinping.

Potrivit presei de la Moscova cei doi, vor semna o serie de documente, iar occidentalii speră să nu fie vorba de contracte vizând livrări de arme și echipamente militare către Rusia.

În acest timp, americanii încă analizează incidentul care a dus marți dimineața, la prăbușirea unei drone în apele Mării Negre.

Autoritățile americane au inițiat o analiză a beneficiilor și riscurilor pe care le oferă zborurile de supraveghere din Marea Neagră, după ce marți au pierdut o dronă MQ9 Reaper, din cauza unei interceptări ruseşti neobişnuit de agresive.

Pentagonul a avertizat Rusia pe toate căile că nu va renunța la zboruri de recunoaștere în regiune. Chiar vineri-dimineaţă, o dronă Global Hawk a decolat de la o bază din Sicilia, şi a rămas o vreme în spațiul aerian al României.

Joi Pentagonul a făcut publice imagini surprinse de camera dronei în cursul interceptării făcute de ruşi.

Cât despre intenţia coliziunii, chestiunea n-a fost încă tranşata la Washington.

General american: „Pentru noi nu este clar dacă piloții ruși au vrut să lovească drona. În cel mai bun caz a fost un pilotaj nesăbuit, în cel mai rău - nesăbuit și incompetent. Dar nici imaginile nu ne lămuresc dacă au lovit drona intenționat.”

Totuși:

Ned Price, Purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al Statelor Unite: ”Faptul că observăm un tipar al interceptărilor agresive din partea rușilor sugerează că există aprobare de la nivel superior pentru acest gen de intervenții”.

Subiectul a agitat spiritele şi la televiziunea de stat de la Moscova - ”E foarte simplu, drona a fost distrusă în afara spațiului aerian al Rusiei! Dar în... zona Operațiunii Militare Speciale, cum bine a subliniat ambasadorul Antonov. Noi suntem cei care am botezat-o Operațiune Militară Specială, n-o recunoaște nimeni altcineva. Poate că Rusia ar trebui să anunțe că nu recunoaște legislația internațională, că nu-i pasă de lucrurile astea”.

Între timp, după ce Varșovia anunţa, în premieră pentru o ţară NATO, că le trimite avioane ucrainenilor:

Andrzej Duda, președinte Polonia: ”În următoarele zile predăm Ucrainei patru avioane (MIG 29), în stare bună de funcționare. Celelalte aeronave sunt în proces de recondiționare și cu siguranță vor fi predate treptat."

Un anunţ similar a venit și de la Bratislava:

Eduard Heger, prim ministru din Slovacia: ”Daţi-mi voie să vă informez că guvernul a decis astăzi în unanimitate să trimitem MIG-uri 29 Ucrainei. Facem asta pentru ca Ucraina să-și poată proteja civilii de bombardamente”.

Pe de altă parte, atât Moscova cât şi Bejingul au confirmat oficial vizita pe care Xi Jinping o va face în capitala Rusiei săptămâna viitoare, între 20 și 22 martie.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt Kremlin: ”Comunicarea dintre președinții rus și chinez va începe încă din după-amiaza de luni, cu o întâlnire între patru ochi și o cină informală. Discuțiile oficiale vor avea loc marți”.

Ministerul chienz de externe a ţinut să puncteze libertatea Chinei de a-şi alege partenerii strategici.

Wang Wenbin, Ministrul de externe chinez: ”Cooperarea dintre China și Rusia nu poate fi supusă niciunei interferențe ori presiuni din partea unor terți”.

Vizita are loc în contextul în care China s-a oferit să medieze pacea în Ucraina, un demers întâmpinat cu scepticism în Occident şi la Kiev, având în vedere relaţiile privilegiate chino-ruse. După invadarea Ucrainei, comerțul dintre Rusia şi China a crescut vertiginos, Beijingul fiind cel mai mare cumpărător de petrol al Rusiei, aşadar o sursă cheie de venituri pentru Moscova.

Rămâne de văzut dacă Xi Jinping va discuta şi cu Volodimir Zelenski, mişcare încurajată făţiş de americani. Există speculații potrivit cărora China ar putea încerca să îi aducă pe Putin şi Zelenski la masa negocierilor.

 

Citește și...
Zelenski i-a făcut o invitație deschisă lui Xi Jinping: ”Suntem pregătiți să-l primim în Ucraina”
Zelenski i-a făcut o invitație deschisă lui Xi Jinping: ”Suntem pregătiți să-l primim în Ucraina”

Ucraina a lovit azi-dimineață un depozit de cale ferată și a întrerupt alimentarea cu electricitate în Melitopol oraș ocupat de ruși și aflat mult în spatele liniei frontului.

Analist: Forțele ruse sapă noi tranșee în apropierea Crimeei
Analist: Forțele ruse sapă noi tranșee în apropierea Crimeei

Forțele ruse din Crimeea sapă noi tranșee de-a lungul drumurilor care duc în regiunea anexată, relatează analistul Brady Africk de la American Enterprise Institute, conform Sky News.

Avertismentul experților: Numărul deceselor cauzate de tuberculoză în Europa este în creștere
Avertismentul experților: Numărul deceselor cauzate de tuberculoză în Europa este în creștere

Numărul deceselor cauzate de tuberculoză în Europa este în creștere, după ce a scăzut timp de aproape două decenii, au avertizat oficialii din domeniul sănătății, scrie The Sun.

Recomandări
Proiectele legilor Educaţiei au fost aprobate de Guvern și vor fi dezbătute în procedură de urgenţă în Parlament
Proiectele legilor Educaţiei au fost aprobate de Guvern și vor fi dezbătute în procedură de urgenţă în Parlament

Proiectele de legi ale Educaţiei au fost aprobate în şedinţa de Guvern de miercuri şi vor fi transmise pentru dezbatere şi adoptare în Parlament, în procedură de urgenţă.

 

Kremlinul îi îndeamnă pe ruşi ”să fie uniţi în spatele” lui Putin. ”Război hibrid” lung cu Occidentul în Ucraina
Kremlinul îi îndeamnă pe ruşi ”să fie uniţi în spatele” lui Putin. ”Război hibrid” lung cu Occidentul în Ucraina

”Războiul hibrid” dintre Rusia şi puterile din Occident în conflictul din Ucraina ”va dura mult timp”, estimează miercuri Kremlinul, la mai bine de un an după ce preşedintele rus Vladimir Putin a trimis trupele ruse în această ţară vecină, relatează AFP.

Guvernul a amânat, a doua oară, hotărârea privind plafonarea tarifelor RCA. Surse: Amânarea a cerut-o premierul Ciucă
Guvernul a amânat, a doua oară, hotărârea privind plafonarea tarifelor RCA. Surse: Amânarea a cerut-o premierul Ciucă

Guvernul a amânat, din nou, proiectul de Hotărâre privind limitarea tarifelor RCA, ”pentru a fi analizate cele mai bune opțiuni”.