Presa germana: Jurnalistii romani acorda prea multa atentie manifestatiilor impotriva austeritatii
Ziarele, posturile de radio, televiziunile si publicatiile online din Germania au relatat inca de la inceput despre protestele din Romania, intr-o tara in care presa acorda multa atentie oricaror manifestatii impotriva programelor de austeritate.
Afirmatia a fost transmisa de cei de la Deutsche Welle.
Chiar si ziarele regionale ca Hamburger Abendblatt se concentreaza nu numai asupra violentelor, incendiilor si jafului de pe strazile din centrul Bucurestiului, asupra zecilor de raniti si huliganismului unor microbisti sau asupra protestelor din celelalte orase ale tarii, ci si asupra furiei generate de "stilul autoritar" al presedintele Traian Basescu.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
In Romania, furia demonstrantilor se indreapta impotriva presedintelui Basescu, a sistemului sau clientelar si a severului curs al politicii de austeritate, indurat de romani de doi ani: pensiile sunt inghetate, asistenta si serviciile medicale sunt de neplatit, salariile functionarilor de stat au fost reduse, scrie portalul newsclick.de, intr-un comentariu intitulat "Cetateni Furiosi". "Furia sporeste", titreaza si Sueddeutsche Zeitung, in editia sa electronica, realizand un reportaj consacrat tulburarilor care au cuprins mai multe orase mari ale Romaniei.
Stilul autocratic de conducere al presedintelui Basescu, indicatiile date Guvernului de a actiona in sensul dorit de el, precum si masurile economice adoptate prin eludarea Parlamentului, au alimentat nemultumirea crescanda a populatiei, semnaleaza unul dintre numeroasele articole pe aceasta tema publicate de pagina electronica a cotidianului berlinez Taz.
Acestea subliniaza ca la originea nemultumirii romanilor au stat spolierea statului social, masurile de privatizare drastice, nepotismul si sistemul clientelar, prapastia tot mai adanca intre majoritatea saraca a populatiei si o patura mica de proaspat imbogatiti.
Pe scurt, in Romania nu poate fi vorba despre democratizare, iar procesul va dura ani buni de acum inainte, afirma Braunschweiger Zeitung.
"Dar si in Romania partenerii Uniunii Europene au cam inchis ochii in fata realitatii, pentru a face posibila aderarea tarii in 2007. Acum iese la iveala celalalt chip al unui stat care a facut deja multe progrese dar ai carui cetateni refuza sa accepte continuarea sine die a politicii de austeritate dure pentru a diminua datoriile", conchide cotidianul. Nici portalul revistei Focus nu ocoleste protestele din Romania si publica un articol in care enumera cauzele care au scos in strada sute de demonstranti, timp de cinci zile.
Acesta relateaza si despre o cruce inaltata de protestatari la Bucuresti, pe care scria Basescu = Ceausescu.
In finalul articolului este citata si opinia ministrului roman de Externe, Teodor Baconschi, imputernicit de catre Guvern sa initieze un dialog cu societatea civila.
Acesta considera ca in ultimii doi ani elita politica a tarii s-a baricadat, ceea ce a consolidat in randul populatiei senzatia unui stat birocratic opresiv.
Preconizata reforma radicala de privatizare a sistemului de asistenta medicala si sanatate a fost deocamdata retrasa, constata Die Presse de la Viena, subliniind ca politica de austeritate dura i-a ridicat pe cetateni pe baricade.
Frankfurter Rundschau si unele ziare regionale se refera la Raed Arafat si la conflictul provocat de proiectul reformei sanatatii, la coruptia si nepotismul din tara si, nu in ultimul rand, la programul de economisire adoptat de Guvern.
Postul public national de radio, Deutschlandfunk, evidentiaza partile bune ale acestui program de austeritate care, chiar si impus de FMI, "a adus Romaniei, in vremuri grele, stabilitate si o crestere economica sanatoasa".
Deutschlandfunk il citeaza pe premierul Emil Boc care s-a aratat constient de faptul ca beneficiile programului sau de austeritate nu au ajuns inca, din pacate, sa umple buzunarele cetatenilor.
Presa isi imparte simpatiile, partial, si in functie de propria orientare politica. Publicatiile conservatoare se arata mai putin critice la adresa Guvernului de centru-dreapta de la Bucuresti, decat cele de stanga.
La randul lor, cele de stanga precum Die Tageszeitung de la Berlin sunt mult mai inclinate sa critice ideea privatizarilor din sistemul sanatatii si sa acorde intelegere demonstrantilor care-l condamna pe Traian Basescu, invocand "jefuirea statului social".
Die Welt il citeaza pe premierul Romaniei, Emil Boc, reluand apelul sau la dialog si memorabila declaratie a acestuia potrivit careia aruncatul cu pietre nu este o solutie.
Sursa: Mediafax
Etichete: ministerul sanatatii, proteste, smurd, raed arafat, traian basescu, violente, piata universitatii,
Dată publicare:
17-01-2012 15:56