Washington Post: Tensiunile dintre premierul israelian Banjamin Netanyahu si Casa Alba au ajuns la un nivel fara precedent

Ultima actualizare: 01-03-2015 07:07
Banjamin Netanyahu

Tensiunile dintre Casa Alba si Benjamin Netanyahu au atins un nou nivel miercuri, dupa ce oficialii americani au condamnat planul liderului israelian de a tine un discurs in Congresul SUA, saptamana viitoare.

In acest timp, scrie Washington Post, premierul Netanyahu a acuzat 6 mari puteri ale lumii - printre care si SUA - ca nu isi respecta promisiunea de a impiedica Iranul sa construiasca o arma nucleara.

Acest punct neobisnuit al relatiilor dintre cele doua tari a atins cel mai jos nivel de pana acum, mai scrie Washington Post. Desi aceasta noua runda de invinuiri reflecta de fapt relatiile personale dintre presedintele Obama si Netanyahu. Acestea intervin intr-un moment in care - cu ajutorul unor negocieri multilaterale - se urmareste impiedicarea Iranului de a folosi un program civil pentru inarmare nucleara. Premierul israelian spune ca acest plan, care nu este recunoscut de Iran, ar putea reprezenta o amenintare asupra statului iudaic. In schimb, Barack Obama considera ca s-ar putea ajunge la un rezultat care sa elimine tensiunile nucleare si sa modifice calculul strategic al regiunii.

In acest timp, congresmenii democratii au fost prinsi intre ciocan si nicovala. Miercuri, senatorul Timothy M. Kaine, a devenit al 4-lea senator care a anuntat ca nu va veni la discursul pe care il va tine in Congresul SUA premierul Netanyahu, sustinand ca timpul sau este "insuficient".

O alta lovitura destul de grea a fost data de Susan Rice, consilier prezidential american pentru Securitatea nationala. Ea a declarat ca discursul pe care premierul israelian urmeaza sa il rosteasca la inceputul lunii martie in Congresul american, contestat de Casa Alba, risca sa afecteze grav relatia dintre Israel si SUA. "Am fost norocosi ca pana acum nu fusesera introduse elemente politice in relatia dintre Israel si Statele Unite", a declarat Susan Rice, potrivit Jerusalem Post. "Dar ceea ce s-a intamplat in ultimele saptamani - prin invitatia facuta de presedintele Camerei Reprezentantilor si acceptarea de catre premierul Netanyahu, cu doar doua saptamani inaintea alegerilor din Israel - este ca, de ambele parti, exista partizanat politic", a adaugat Rice.

"Deciziile ambilor politicieni sunt nu doar nefericite, ci si distructive. Influenta politica in relatiile dintre Statele Unite si Israel este o problema", atrage atentia Rice.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a fost invitat sa rosteasca un discurs in Congresul Statelor Unite pe 11 februarie, in contextul dezbaterilor privind Iranul. Invitatia a fost facuta de presedintele republican al Camerei Reprezentantilor, John Boehner. Invitarea lui Benjamin Netanyahu este un gest de sfidare a presedintelui democrat Barack Obama, care incearca sa impiedice ingerintele Congresului dominat de republicani in negocierile dintre Teheran si marile puteri pe tema programului nuclear iranian.

Presedintia Statelor Unite a reactionat vehement fata de invitarea in Congres a premierului Benjamin Netanyahu, considerand ca este o incalcare a protocolului. "Protocolul clasic prevede ca liderul unei tari sa ia contact cu liderul tarii in care se deplaseaza; acest eveniment este in afara protocolului. Israelul nu ne-a informat in legatura cu aceasta vizita", a declarat Josh Earnest, purtatorul de cuvant al Casei Albe.

Benjamin Netanyahu este in campanie electorala inaintea alegerilor legislative anticipate din 17 martie. Pe fondul nemultumirii Casei Albe, Netanyahu a stabilit ca va merge in Congresul Statelor Unite pe 3 martie, in loc de 11 februarie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO