Beijingul a bruiat CNN si BBC, cand Liu Xiaobo a luat Nobelul pentru Pace

Ultima actualizare: 17-10-2012 13:35

Numai la auzul zvonului ca s-ar putea intampla ca premiul sa fie primit de chinez, regimul de la Beijing a atras atentia ca un asemenea act ar putea fi interpretat ca "un gest neamical", riscand sa afecteze relatiile dintre China si Norvegia.

La ora anuntului premiului, cel putin dou televiziuni cu emisie internationala - CNN si BBC - au fost bruiate.

Astfel chinezii nu au putut vedea nimic legat de acest subiect, scrie CNN.

De asemenea s-au semnalat acte de cenzura si pe internet, in randul utilizatorilor retelei de micro-blogging Twitter.

Disidentul chinez Liu Xiaobo, aflat in detentie, a fost din start favorit pentru acordarea Premiului Nobel.

Liu Xiaobo a fost arestat pe 23 iunie 2008, sub acuzatia oficiala de „incitare la subversiune a puterii de stat”, pentru ca a participat la miscarea pentru democratie, numita "Carta 08", 

Procesul sau a avut loc pe 23 decembrie 2009, iar pe 25 decembrie 2009 a primit o sentinta de 11 ani inchisoare si doi ani de privare a drepturilor politice.

Carta 08 este un manifest publicat la 60 de ani de la adoptarea Declaratiei universale a drepturilor omului, scrisa in stilul Cartei 77 din Cehoslovacia. In ea se cere mai multa libertate de exprimare, respectarea drepturilor omului si alegeri libere. Pe 8 decembrie 2008, cu doua zile inainte de lansarea oficiala a Cartei, Liu a fost luat de acasa de catre politie si tinut la izolare de atunci.

Nu i s-a permis sa se intalneasca cu un avocat sau cu familia. O singura data, in ziua de anul nou, in 2009, i s-a permis sa ia pranzul alaturi de sotia sa, insa si cu doi politisti alaturi.

SUA si Uniunea Europeana au cerut in mod formal eliberarea neconditionata a lui Liu.

Un numar-record de 237 de candidati au fost propusi anul acesta pentru primirea Premiului Nobel pentru Pace, iar anul trecut distinctia a fost primita de presedintele SUA, Barack Obama.

Sezonul premiilor Nobel pe 2010 a debutat luni, cand cercetatorul britanic Robert Edwards a fost recompensat cu premiul pentru medicina, pentru descoperirile sale in domeniul fertilizarii in vitro.

Marti, cercetatorii de origine rusa Andre Geim si Konstantin Novoselov au primit premiul Nobel pentru fizica pe 2010 pentru descoperirea grafenului, un material cu o structura bidimensionala, obtinut din grafit.

Miercuri, cercetatorul american Richard F. H si cercetatorii japonezi Ei-Ichi Negishi si Akira Suzuki au fost recompensati cu premiul Nobel pentru chimie pe 2010 pentru cercetarile lor din domeniul sintezei organice.

A mai ramas de acortat doar premiul Nobel pentru economie. Acesta va fi decernat luni, 11 octombrie.

Laureatii vor primi cate o medalie din aur si un premiu in valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,09 milioane de euro), care poate fi impartit intre cel mult trei castigatori pe fiecare categorie.

Premiile au fost create dupa moartea inginerului suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei, conform vointei sale din testament.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO