Premierul olandez: „Dacă Putin câștigă în Ucraina, asta ar avea impact asupra tuturor. Ar trebui să nu ne mai văităm”
Ministrul german al Apărării avertizeaza că ţările europene şi alianţa NATO trebuie să se pregătească pentru un conflict de zeci de ani cu Rusia.
Războiul din Ucraina și amenințarea rusă au monopolizat dezbaterile la Conferința pentru securitate de la Munchen.
Unul după altul, participantții la Conferința dedicată securității globale, organizată anual la Munchen, au pledat pentru sprijinirea forțelor ucrainene în fața agresiunii ruse.
Boris Pistorius, ministrul german al Apărării: „După Razboiul Rece, ne-am străduit să clădim o arhitectură de securitate europeană mai largă, care să includă și Rusia. Din pacate, am eșuat. Eforturile noastre au venit în contradicţie cu strategia Kremlinului de a-şi reinstaura dominaţia în Europa Centrală şi de Est. Și va trebui să trăim cu linii de demarcaţie în Europa timp de decenii de acum încolo: Europa liberă şi democratică pe de o parte, Rusia belicoasă şi autoritară, pe de altă parte. Descurajarea eficientă este asigurarea noastră de viaţă”.
Boris Pistorius a argumentat că există trei dimensiuni ale unei descurajari eficiente: alocarea de resurse sporite pentru apărare, creșterea capacității de producție a echipamentelor și munițiilor și, în sfârșit, pregătirea operațională. Altfel spus, armatele să fie antrenate și gata de luptă în orice moment.
La Munchen, n-au trecut neobservate nici declarațiile tranșante ale premierului olandez în exerciţiu Mark Rutte, considerat favorit pentru a fi următorul secretar general al NATO.
Mark Rutte, premierul olandez: „Trebuie să sprijinim Ucraina pentru că este și razboiul nostru. Nu la propriu, dar în joc sunt valorile noastre! Și, dacă Putin ar câștiga în Ucraina, asta ar avea impact asupra noastră, a tuturor, în ceea ce privește securitatea colectivă și apărarea. Ar trebui să încetăm să ne mai văităm şi să ne plângem şi să bombănim despre Trump. Depinde de americani. Nu sunt american, nu pot vota în SUA. Trebuie să dansăm cu oricine se va nimeri pe ring. Nu pentru că s-ar putea întoarce Trump la Casa Albă trebuie să ne mărim cheltuielile pentru aparare și să accelerăm producția! Ci trebuie s-o facem pentru că e în interesul nostru!”
Republicanul Donald Trump a amenințat recent că, dacă va fi reales, nu va mai apăra țările NATO care nu alocă suficienți bani pentru apărare. Ba chiar i-a sugerat președintelui Putin să facă ce poftește acestor țări rău-platnice.