Pravda: „Sistemul energetic al Ucrainei este în pragul colapsului”. Confirmarea vine și din partea premierului Ucrainei
„Kievul devine de nelocuit din cauza lipsei curentului și a încălzirii. (...) Oamenii fug la țară. Sistemul energetic al Ucrainei este în pragul colapsului”, jubilează, vineri, ziarul rusesc Pravda, împletind propaganda cu nerușinarea.
Din păcate, și premierul ucrainean confirmă că jumătate din sistemul energetic al țării a fost scos din funcțiune, din cauza atacurilor asupra infrastructurii critice din ultimele șapte saptămâni.
Rusia este pregătită pentru a discuta cu SUA despre stabilitatea energetică
Pe de altă parte, Rusia este pregătită pentru întâlniri la nivel înalt cu Statele Unite privind stabilitatea strategică, dacă Washingtonul este dispus, a declarat, vineri, adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov.
Pe măsură ce se instalează iarna, Statele Unite își epuizează unele sisteme de arme și muniție de ultimă generație, disponibile pentru a fi trimise Kievului, au declarat pentru CNN trei oficiali americani. Dupa nouă luni de ajutoare militare livrate în ritm susținut, chiar dacă au mărit semnificativ producția, fabricile de armament de peste ocean au dificultăți în a ține pasul cu cererea. Există îngrijorare cu privire la muniția de artilerie de 155 mm, rachetele anti-aeriene Stinger, dar și rachetele antitanc portabile Javelin.
Pentagonul dă, totuși, asigurări, că asistența militară va continua.
Sabrina Singh, secretar de presă adjunct al Pentagonului: „Suntem pregătiți și nu vom scădea stocurile sub nivelul la care suntem pregătiți. Scopul nostru este să ne asigurăm că ajutăm Ucraina să se apere în acest război de durată, pe care Rusia l-a început în februarie. Și ne asigurăm că vom fi pregătiți pe termen lung”.
Pe de altă parte, potrivit revistei Politico, în ultimele două zile, oficiali ai administrației Biden le-au cerut celor din anturajul președintelui Volodimir Zelenski, dar și unora dintre partenerii lor europeni din NATO, să dea dovadă de mai multă reținere atunci cand vorbesc despre cauzele exploziei de marți seara, din Polonia. Declarațiile discordante făcute de ucraineni și americani, reprezintă prima diferență majoră de opinie dintre Washington și Kiev, iar prelungirea războiului va antrena, inevitabil, înmulțirea unor asemenea fisuri, de care Moscova va profita, atrag atenția cei de la Politico.
În tot acest timp, venirea ninsorilor în Ucraina, duce deja războiul într-o etapă mult mai dificil de îndurat pentru civili.
Linda Thomas-Greenfield, ambasadorul SUA la Națiunile Unite: „Este o tactică deliberată din partea lui Putin. Pare să fi decis că, dacă tot nu poate cuceri militar Ucraina, atunci o îngheață până când i se va supune”.
Pe când temperaturile scad sub limita înghețului, după valul de rachete lansate, miercuri, de ruși asupra infrastructurii ucrainene, zece milioane de oameni nu au electricitate.
Localnicii din Herson stau la cozi pentru alimente și medicamente
În orașul Herson abia eliberat, situatia e chiar mai rea. Localnicii stau la cozi imense pentru alimente și medicamente.
Localnic: „Sunt deja două săptămâni de când nu avem lumină. Toate frigiderele s-au dezghețat de mult. Nu avem bani, nu avem apă, nu avem căldură. Tremurăm de frig în case, dar cel mai important este că acum suntem liberi. Chiar dacă nu e apă sau curent electric. E apă destulă în Nipru. Luăm de acolo”.
Sam Kiley, corespondent internațional principal: „Cu doar câteva zile în urmă, acest sat era scena unor lupte feroce, în timp ce rușii erau alungați din această parte a regiunii Herson. Problema pentru cei care au rămas în urmă, cum sunt locuitorii din acest sat, este că războiul nu s-a terminat. Rușii pot bombarda ușor până aici, pot lovi aproape în fiecare zi”.
Olga Gritsuniak, localnic: „Priviți cum ne-am fortificat beciul, eu și cu bătrânul meu... Pentru că ei trag mereu încoace, de peste râu (Nipru). Uite, am gășit schije în curte. Vedeți ce ascuțite sunt”?
Alesha, localnic: „La rinichi, aici mă loveau... Apoi m-au lovit cu pumnul în față până mi-au spart nasul”.
Vreme de zece zile, Alesha Babenko a fost închis într-un subsol din Herson, unde rușii l-au bătut și l-au torturat. În septembrie, tânărul de 27 de ani și nepotul lui, Vitali, de 14 ani, au fost arestați de soldații ruși care ocupaseră satul lor din regiunea Herson.
Vitali, localnic: „Făceam poze la vehiculele militare ale rușilor lovite de ucraineni și le trimiteam militarilor ucraineni”.
Alesha: „Uneori ne torturau cu șocuri electrice, apoi bătaia... Ne amenințau cu armele... Chiar ne-au amenințat că ne vor duce printr-un câmp minat spre pozițiile ucrainenilor”.
Alesha spune că în temnița unde l-au ținut rușii, mai erau 12 ucraineni. Câțiva dintre ei erau închiși acolo deja de câteva saptamani.
Autoritățile ucrainene investighează mai mult de 430 de cazuri care pot fi considerate crime de război. Doar în regiunea Herson au fost descoperite patru presupuse camere de tortură, iar 63 de trupuri neînsuflețite dezgropate lângă oraș, purtau semne de abuzuri. În acest context, din ce în ce mai complicat, șeful marelui stat major al armatei americane și-a reiterat sugestia privind șansele unor negocieri.
General Mark Milley, șeful marelui stat major al armatei americane: „Iarna se face foarte frig în Ucraina. Iar tendința naturală pentru operațiunile tactice e să încetinească. Și, dacă pe front luptele, într-adevar, încetinesc, atunci s-ar deschide poate o fereastră pentru o soluție politică, ori măcar pentru începutul discuțiilor în direcția asta”.