Povestea singurului om care a ramas langa Fukushima. Japonia se teme si acum de legumele contaminate
La un an de la cutremurul devastator si catastrofa nucleara care i-a urmat, japonezii inca traiesc cu cosmarul ca viata lor e macinata incet, dar sigur, de pericolul nevazut al radiatiilor.
Pe o raza de sute de kilometri in jurul centralei Fukushima, oamenii se tem ca solul plin de radiatii le otraveste legumele. Agronomii niponi s-au apucat sa cultive plante fara sa foloseasca pamant, ca sa vada daca acestea pot fi consumate in siguranta.
Imediat dupa accidentul de la Fukushima, autoritatile au interzis in toata regiunea vanzarea de spanac, varza, broccoli si alte cateva legume. Un an mai tarziu, majoritatea restrictiilor au fost ridicate. Toate legumele sunt testate, inainte de a fi puse in vanzare, dar oamenii tot se tem sa le cumpere.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Makoto Ebisawa, vanzator de legume, crede ca ''e important sa stim cum au evoluat solul si recoltele, ca sa stim daca noi si copiii nostri suntem in siguranta aici''.
La Universitatea Tehnica Fukushima, agronomii incearca sa obtina legume sigure pentru consum cultivandu-le in apa. Metoda se numeste cultura hidroponica si inlocuieste solul cu apa imbogatita cu nutrienti.
Metoda, aparent sigura, nu e lipsita totusi de riscuri. Nici cultivate in apa, legumele nu scapa complet de iradiere.
Yuya Kamoshita, profesor de agronomie, precizeaza: ''Am descoperit ca legumele noastre se contaminau din praful adus de vant si ploaie. Praful radioactiv se depune pe ele si unele absorb cantitati mici de cesiu''.
Masuratorile au aratat insa ca e vorba de o cantitate de radiatii de o suta de ori mai mica decat limita admisa autoritati. Asta in timp ce, imediat dupa accident, legumele cultivate traditional depaseau acesta limita de cinci ori.
Exista cel putin un om in Japonia care nu da doi bani pe toate aceste cifre si masuratori. Naoto este un fermier in varsta de 53 de ani, care a refuzat sa plece din zona de excludere de 20 de kilometri stabilita de autoritati in jurul centralei. E singurul care a ramas in oras, incalcand ordinele autoritatilor. Isi petrece zilele hranind animalele ramase acum fara stapani.
Naoto Matsumura, fermier: ''Nu pot sa spun ca e suta la suta sigur sa fii aici, dar pentru cei de varsta mea nu e o problema. Nu stiu ce-ar zice oamenii care au copii mici''.
In 11 martie 2011, Japonia a fost zguduita de un seism cu magnitudine 9 pe scara Richter, urmat de un tsunami devastator. Pe langa cele 19.000 de vieti pierdute, dublul dezastru a provocat cel mai grav accident nuclear, dupa cel de la Cernobil.