Confesiunea unui dezertor. Cum a dat jos regimul Hussein cu o minciuna

Rafid Ahmed Alwan al-Janabi

Dezertorul Rafid Ahmed Alwan al-Janabi, care a convins Casa Alba ca Irakul avea un program secret de arme biologice, a recunoscut, pentru prima data, ca a mintit.

Rafid Ahmed Alwan al-Janabi a admis intr-un interviu pentru cotidianul britanic The Guardian ca a fabricat informatii despre armele biologice si fabrici clandestine de intr-o incercare de a darama regimul Husseein, de care a fugit in 1995.

Irakianul a declarat ca a fost socat ca afirmatiile sale au fost utilizate pentru a justifica razboiul din Irak.

"Poate ca aveam dreptate, poate ca nu", a declarat el. "Ei mi-au dat aceasta sansa. Aveam sansa sa inventez ceva pentru a rasturna regimul. Eu si fiii mei suntem mandri de acest lucru si pentru ca suntem motivul care le-a oferit irakienilor accesul la democratie", a subliniat el. 

Citește și
Kabul
Masacru la Bagdad! 37 de morti,in urma luarii de ostatici de catre Al Qaeda
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Dezvaluirile vin la aproape opt ani de la invazia SUA in Irak, in 20 martie 2003 si imediat dupa publicarea memoriilor fostului secretar al apararii Donald Rumsfeld, in care acesta a admis ca Irakul nu are niciun program de arme de distrugere in masa.

Collin Powel, secretarul de stat al SUA la timpul izbucnirii razboiului din Irak, a cerut CIA si Pentagon sa explice de ce nu l-au avertizat ca sursa irakiana pe care statul american si-a bazat invazia in Irak nu era de incredere.

Rugat sa comenteze dezvaluirile facute de cotidianul The Guardian, fostul secretar de stat american a declarat ca toate intrebarile jurnalistilor ar trebui indreptate spre agentiile de stat care au compilat cazul care a dus la declansarea razboiului. Collin Powel a nominalizat in particular CIA si Defence Intelligence Agency, a Pentagonului.

Janabi, un dezertor irakian, a fost sursa principala pe care administratia Bush si-a bazat inceperea razboiului, in martie 2003. Zvonuri cum ca sursa nu ar fi tocmai credibila au circulat si inainte de invadarea Irakului.

Fostul director al CIA in Europa, Tyler Drumheller, considera "fascinanta" aceasta marturisire a lui al-Janabi, adaugand ca aparitia adevarului il face sa se "simta mai bine".

Intr-o serie de intalniri cu jurnalistii de la The Guardian, in Germania, acolo unde acesta a obtinut azil politic dupa dezertarea din Irak, barbatul a spus ca a vorbit pentru prima data despre armele biologice in 2000, intr-o discutie cu un oficial german pe care l-a identificat ca “Dr. Paul”. Reprezentantii agentiei federale de informatii, BND, au crezut ca al-Janabi este un inginer chimist intruit in Bagdad si l-au abordat in 13 martie 2000, in cautare de informatii secrete despre regimul Hussein.

Rafid Ahmed Alwan al-Janabi a catalogat agentia de informatii germana drept “credula”: “Ma intrebau de pompe de filtrare, cum sa obtii detergent dupa reactie. Orice inginer care are cunostinte in acest domeniu putea explica si raspunde la orice intrebare pe care au pus-o”.

Janabi sustine ca a fost demascat la mijlocul anilor 2000, cand agentii BND s-ar fi intalnit, se pare, in Dubai cu fostul sef al irakianului de la Military Industries Commission, Dr. Bassil Latif.

Acuzatia s-a dovedit a fi falsa, iar Bassil Latif a negat informatiile fabricate de Rafid Ahmed Alwan al-Janabi despre armele de distrugere in masa si despre un presupus accident la un depozit secret de munitie din sud-estul Bagdadului, in care ar fi murit 12 oameni.

Intorsi in tara, oficialii germani l-au interogat din nou pe dezertorul irakian, informandu-l despre discutia pe care au avut-o cu fostul lui sef. “OK. Cand Latif spune ca nu sunt arme, atunci nu sunt arme”, a spus Janabi.

Acesta a declarat ca oficialii BND nu l-au mai contactat pana la sfarsitul lui mai 2006. Insa, era evident, sustine el, ca era inca luat in serios.

Janabi sustine ca oficialii germani l-ar fi constrans ca colaboreze in continuare cu ei, amenintandu-l ca, daca nu vorbeste, nu o vor lasa pe sotia acestuia, o femeie de origine marocana, sa intre in Germania: “Mi-au spus ca fie cooperez, fie sotia si copilul meu vor fi trimisi in Maroc”.

Intalnirile au continuat pe toata perioada anului 2002, irakianul sustinand ca devenise clar pentru el ca se pregatea inceperea unui razboi. Barbatul a spus ca nu a mai fost intrebat despre armele biologice, decat cu o luna inaintea discursului pe care fostul secretar de stat american Colin Powell l-a sustinut in fata ONU, in 5 februarie 2003, despre armele de distrugere in masa pe care le-ar fabrica Irakul.

Dupa discurs, spune dezertorul irakian, i-ar fi contactat pe oficialii BND, pe care i-a acuzat ca nu au respectat angajamentul de a nu dezvalui altei tari informatiile pe care le-au obtinut de la el. Dupa aceasta disctutie, Janabi ar fi fost plasat in arest timp de 90 de zile si sfatuit sa nu vorbeasca cu nimeni.

Acum, ca Statele Unite au inceput sa isi retraga trupele din Irak, Janabi spune ca se simte impacat cu ceea ce a facut, in ciuda haosului care a domnit acolo timp de opt ani. 10.000 de civili irakieni au murit in timpul razboiului, potrivit datelor oficiale.

“Dati-mi o alta solutie! Puteti sa imi dati o alta solutie? Credeti-ma, nu exista o alta cale de a aduce libertatea in Irak. Nu existau alte posibilitati”, a conchis Rafid Ahmed Alwan.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
VIDEO SOCANT! Momentul exploziei unei bombe in Irak: 8 morti, 80 de raniti
VIDEO SOCANT! Momentul exploziei unei bombe in Irak: 8 morti, 80 de raniti

In Irak, o echipa de televiziune a surprins momentului unei masive explozii, dupa un triplu atentat cu masina capcana la Kirkuk, in nord.

Masacru la Bagdad! 37 de morti,in urma luarii de ostatici de catre Al Qaeda
Masacru la Bagdad! 37 de morti,in urma luarii de ostatici de catre Al Qaeda

Cel putin 37 de persoane au fost ucise, iar alte 56 au fost ranite duminica seara, dupa ce gruparea Al Qaeda a luat ostatici intr-o biserica din Bagdad. Sapte soldati ai fortelor de securitate irakiene au murit, iar alti 15 au fost raniti.

Decizie istorica: americanii pleaca din Irak!
Decizie istorica: americanii pleaca din Irak!

Presedintele Barack Obama a declarat luni seara ca, la sfarsitul lui august, in Irak vor mai ramane 50.000 de militari americani, fata de 144.000 cati erau atunci cand a preluat functia de presedinte al SUA.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.