Confesiunea unui dezertor. Cum a dat jos regimul Hussein cu o minciuna
Dezertorul Rafid Ahmed Alwan al-Janabi, care a convins Casa Alba ca Irakul avea un program secret de arme biologice, a recunoscut, pentru prima data, ca a mintit.
Rafid Ahmed Alwan al-Janabi a admis intr-un interviu pentru cotidianul britanic The Guardian ca a fabricat informatii despre armele biologice si fabrici clandestine de intr-o incercare de a darama regimul Husseein, de care a fugit in 1995.
Irakianul a declarat ca a fost socat ca afirmatiile sale au fost utilizate pentru a justifica razboiul din Irak.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Poate ca aveam dreptate, poate ca nu", a declarat el. "Ei mi-au dat aceasta sansa. Aveam sansa sa inventez ceva pentru a rasturna regimul. Eu si fiii mei suntem mandri de acest lucru si pentru ca suntem motivul care le-a oferit irakienilor accesul la democratie", a subliniat el.
Dezvaluirile vin la aproape opt ani de la invazia SUA in Irak, in 20 martie 2003 si imediat dupa publicarea memoriilor fostului secretar al apararii Donald Rumsfeld, in care acesta a admis ca Irakul nu are niciun program de arme de distrugere in masa.
Collin Powel, secretarul de stat al SUA la timpul izbucnirii razboiului din Irak, a cerut CIA si Pentagon sa explice de ce nu l-au avertizat ca sursa irakiana pe care statul american si-a bazat invazia in Irak nu era de incredere.
Rugat sa comenteze dezvaluirile facute de cotidianul The Guardian, fostul secretar de stat american a declarat ca toate intrebarile jurnalistilor ar trebui indreptate spre agentiile de stat care au compilat cazul care a dus la declansarea razboiului. Collin Powel a nominalizat in particular CIA si Defence Intelligence Agency, a Pentagonului.
Janabi, un dezertor irakian, a fost sursa principala pe care administratia Bush si-a bazat inceperea razboiului, in martie 2003. Zvonuri cum ca sursa nu ar fi tocmai credibila au circulat si inainte de invadarea Irakului.
Fostul director al CIA in Europa, Tyler Drumheller, considera "fascinanta" aceasta marturisire a lui al-Janabi, adaugand ca aparitia adevarului il face sa se "simta mai bine".
Intr-o serie de intalniri cu jurnalistii de la The Guardian, in Germania, acolo unde acesta a obtinut azil politic dupa dezertarea din Irak, barbatul a spus ca a vorbit pentru prima data despre armele biologice in 2000, intr-o discutie cu un oficial german pe care l-a identificat ca “Dr. Paul”. Reprezentantii agentiei federale de informatii, BND, au crezut ca al-Janabi este un inginer chimist intruit in Bagdad si l-au abordat in 13 martie 2000, in cautare de informatii secrete despre regimul Hussein.
Rafid Ahmed Alwan al-Janabi a catalogat agentia de informatii germana drept “credula”: “Ma intrebau de pompe de filtrare, cum sa obtii detergent dupa reactie. Orice inginer care are cunostinte in acest domeniu putea explica si raspunde la orice intrebare pe care au pus-o”.
Janabi sustine ca a fost demascat la mijlocul anilor 2000, cand agentii BND s-ar fi intalnit, se pare, in Dubai cu fostul sef al irakianului de la Military Industries Commission, Dr. Bassil Latif.
Acuzatia s-a dovedit a fi falsa, iar Bassil Latif a negat informatiile fabricate de Rafid Ahmed Alwan al-Janabi despre armele de distrugere in masa si despre un presupus accident la un depozit secret de munitie din sud-estul Bagdadului, in care ar fi murit 12 oameni.
Intorsi in tara, oficialii germani l-au interogat din nou pe dezertorul irakian, informandu-l despre discutia pe care au avut-o cu fostul lui sef. “OK. Cand Latif spune ca nu sunt arme, atunci nu sunt arme”, a spus Janabi.
Acesta a declarat ca oficialii BND nu l-au mai contactat pana la sfarsitul lui mai 2006. Insa, era evident, sustine el, ca era inca luat in serios.
Janabi sustine ca oficialii germani l-ar fi constrans ca colaboreze in continuare cu ei, amenintandu-l ca, daca nu vorbeste, nu o vor lasa pe sotia acestuia, o femeie de origine marocana, sa intre in Germania: “Mi-au spus ca fie cooperez, fie sotia si copilul meu vor fi trimisi in Maroc”.
Intalnirile au continuat pe toata perioada anului 2002, irakianul sustinand ca devenise clar pentru el ca se pregatea inceperea unui razboi. Barbatul a spus ca nu a mai fost intrebat despre armele biologice, decat cu o luna inaintea discursului pe care fostul secretar de stat american Colin Powell l-a sustinut in fata ONU, in 5 februarie 2003, despre armele de distrugere in masa pe care le-ar fabrica Irakul.
Dupa discurs, spune dezertorul irakian, i-ar fi contactat pe oficialii BND, pe care i-a acuzat ca nu au respectat angajamentul de a nu dezvalui altei tari informatiile pe care le-au obtinut de la el. Dupa aceasta disctutie, Janabi ar fi fost plasat in arest timp de 90 de zile si sfatuit sa nu vorbeasca cu nimeni.
Acum, ca Statele Unite au inceput sa isi retraga trupele din Irak, Janabi spune ca se simte impacat cu ceea ce a facut, in ciuda haosului care a domnit acolo timp de opt ani. 10.000 de civili irakieni au murit in timpul razboiului, potrivit datelor oficiale.
“Dati-mi o alta solutie! Puteti sa imi dati o alta solutie? Credeti-ma, nu exista o alta cale de a aduce libertatea in Irak. Nu existau alte posibilitati”, a conchis Rafid Ahmed Alwan.