Povestea clanului bin Laden: Un tata cu 22 de sotii si afaceri cu Bush

clanul bin Laden

Cu oaia cea neagra si monstruoasa a familiei la 20.000 de leghe sub Marea Arabiei, clanul bin Laden e gata sa revina la viata. Si multi dintre membri sunt oameni de afaceri remarcabili.

 

Dupa 10 ani traiti sub stigmatul celui mai infam nume de familie din lume, renumele lor ar putea sa-i si ajute, dar si sa le faca mult rau celor numiti bin Laden.

Afacerea familiei din domeniul constructiilor, pe nume Saudi BinLadin Group (SBG),  isi are sediul in portul Jeddah de la Marea Rosie, in partea saudita.

Intre timp, Elvetia a fost gazda europeana pentru multi dintre descendentii familiei, de-a lungul anilor dificili de dupa 9/11. Numai ca acum apare intrebarea ce poate sa aiba consecinte grave: ce vor face sefii al Qaeda, prietenii rudelor, pentru a plange moartea lui Osama?

Citește și
Al Qaeda
Ce planuia Al-Qaeda la zece ani de la atentatele din SUA
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Intr-o fotografie din 1971, la 14 ani, Osama era fericit alaturi de inca 50 de rude, intr-o vacanta in Suedia. Copiii sunt toti imbracati occidental. Sunt urmasii seicului Mohammed bin Laden, un emigrant yemenit care traia in Arabia Saudita, care si-a pus bazele averii prin cultivarea prieteniei cu regele saudit. Familia a crescut de-a lungul vremii, pentru ca Mohammed s-a casatorit de 22 de ori.

Cand a murit intr-un accident de avion in 1967, firma a fost preluata de fiul sau Salem, care a devenit prieten apropiat al regelui saudit Fahd. El a facut afaceri inclusiv cu viitorul presedinte George W. Bush, printr-un asociat comun pe nume James Bath. Teoriile conspirationiste au dus la aceste descoperiri cand guvernul american a permis plecarea din SUA pentru 13 dintre membrii familiei bin Laden, dupa septembrie 2001.

Ca si tatal sau, Salem a murit intr-un accident de avion, in Texas, in 1988. Fratele sau, Bakr a fost cel care i-a succedat si a condus totul din baza din Jeddah. Rar vazut in public, Bakr era privit ca un personaj major in oras. Mai bine de 12 rude ale lui bin Laden, frati si cumnati, fac parte din boardul SBG, o firma estimata ca valoreaza miliarde de dolari. Cat ii apartinea de drept lui Osama nu se stie insa.

Sotia preferata a lui bin Laden: In ultimii 5 ani nu a iesit din camera sa

Compania are participatii majore la Microsoft si Boeing, prin intermediul firmei din Geneva a familiei, ce se ocupa cu armele. Aceasta e condusa de cumnatul lui Osama, Yeslam Bin Laden.  In varsta de 60 de ani, Yeslam traieste in Elvetia de ani buni si a devenit si cetatean al tarii. Fiica sa, Wafah Dufour, a reusit insa sa iasa in evidenta de-a dreptul. Nascuta in California, dintr-o mama elvetiano-iraniana, Wafah a studiat Dreptul la Universitatea Columbia si era in New York cand atacurile teroriste din 9/11 au lovit orasul. De atunci, nepoata lui Osama pozat in lenjerie intima si este acum cantareata.

Printre cei din generatia tanara a familiei, s-a distins cel de-al patrulea baiat al lui Osama, Omar, care, in timpul copilariei a trait alaturi de tatal sau in taberele al Qaeda din Sudan si Afghanistan. El a renuntat insa la organizatie si s-a casatorit cu o decoratoare de interioare britanica pe nume Zaina, cu 25 de ani mai mare ca el. Nu a reusit insa sa convinga autoritatile sa ii dea viza de sedere in Anglia, asa ca acum cuplul se imparte intre Arabia Saudita si Qatar.

Nici unul dintre cei de mai sus nu a devenit avocat al terorismului. Dar multi dintre fiii lui Osama s-au implicat profund in activitatile ilegale ale tatalui.

Unul dintre fii, Khalid Bin Laden, se spune ca ar fi murit in raidul fortelor speciale din Pakistan, alaturi de Osama. Una dintre fotografiile date publicitatii de Casa Alba l-ar infatisa pe tanarul de 20 si ceva de ani cazut intr-o balta de sange, ce pare sa provina de la o impuscatura in cap.

Saad Bin Laden, care, daca inca mai traieste, ar avea in jur de 32 de ani, se afla printre cei care ar fi parasit Iranul dupa invazia americana in Afghanistan. Membru activ al Qaeda, unii spun ca el ar fi inca in arest la domiciliu. Altii spun ca ar fi fost omorat intr-un atac CIA la granita afghano-pakistaneza.

Ce planuia Al-Qaeda la zece ani de la atentatele din SUA

Starul generatiei tinere si favorit sa ii succeada tatalui sau este insa Hamza, care, daca e in viata, are in jur de 19 ani. La 14 ani, el a aparut intr-un film despre Jihad, filmat in zona tribala pakistaneza de la granita cu Afghanistanul. El apare cu o pusca semi-automata in mana. Intr-un alt film, la nunta fratelui sau Mohammed, Hamza a purtat o costumatie de lupta si a citit un poem in care vorbea despre vitejiile lui. Intr-un fragment, el spunea: "Avertizez America ca poporul sau va avea de-a face cu rezultate teribile daca imi vaneaza tatal. Sa lupti impotriva americanilor este baza credintei".

Hamza a fost deja numit "Printul incoronat al terorii" de catre un politician britanic, dupa ce a aparut si intr-un film ce celebra al treilea an de la exploziile din Londra din 2005. In el, Hamza chema la distrugeri rapide in SUA, Marea Britanie, Franta si Danemarca. "Allah, rasplateste luptatorii. Allah, fii multumit de cei care vor Jihadul", spunea fiul lui Osama.

Hamza a fost implicat si in moartea liderului pakistanez Benazir Bhutto, care se pare ca fusese avertizata de rolul acestuia intr-un asasinat. Dupa moartea violenta a tatalui sau, toate temerile se indreapta spre razbunarea fiului, care ar putea sa aiba consecinte grave.

Restul clanului va continua probabil sa faca bani din proiecte ceva mai pasnice, asa cum au facut in ultimii 80 de ani.

Cadre cu Osama mort? Hillary Clinton spune de ce si-a acoperit gura cu mana

 


 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Sotia preferata a lui bin Laden: In ultimii 5 ani nu a iesit din camera sa
Sotia preferata a lui bin Laden: In ultimii 5 ani nu a iesit din camera sa

Osama bin Laden si-a petrecut ultimii cinci ani in camera din resedinta in care a fost ucis de fortele americane, sustine sotia acestuia, potrivit unor oficiali pakistanezi din serviciile de securitate.

Ce planuia Al-Qaeda la zece ani de la atentatele din SUA
Ce planuia Al-Qaeda la zece ani de la atentatele din SUA

Al-Qaeda planificase cu cateva luni in urma atentate in trenuri din SUA in ziua in care se implinesc zece ani de la tragedia din 11 septembrie, a anuntat joi Departamentul de Securitate Interna, dupa cateva zile de la eliminarea lui Osama bin Laden.

Sotia preferata a lui Osama, subiect de disputa intre SUA si Pakistan
Sotia preferata a lui Osama, subiect de disputa intre SUA si Pakistan

FOTO. Avea doar 17 ani cand a devenit sotia celui mai cautat terorist din lume. Amal al Sadah, femeia care era gata sa isi dea viata pentru Osama, este subiectul unei dispute internationale intre Pakistan si SUA.

Recomandări
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara

Un avion care decolase din Polonia, cu peste o sută de pasageri la bord, a aterizat de urgență joi noapte pe aeroportul din Timișoara, după ce a fost primită o amenințare cu bombă.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.