Povestea aparte a lui Malala Yousafzai. Pakistaneza de 16 ani propusa la premiul Nobel pentru pace
In urma cu un an, eleva Malala Yousafzai a fost impuscata in cap de talibani pentru ca a avut "indrazneala" sa vorbeasca in public despre dreptul fetelor de a fi educate.
Lumea intreaga a reactionat imediat, declarandu-se ingrozita de aceasta atrocitate, insa dupa cateva saptamani petrecute la spital .. Malala a supravietuit.
BBC News prezinta povestea deosebita a unei fate care si-a aniversat varsta de 16 ani cu o declaratie facuta la unul dintre sediile Natiunilor Unite, o adolescenta care este cunoscuta in lumea intreaga doar dupa numele ei mic (Malala), o tanara care a fost laudata de un fost premier al Marii Britanii drept "un simbol al curajului si al sperantei".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Malala Yousafzai este, de asemenea, o eleva simpla din Birmingham (UK) care incearca sa-si gaseasca locul intr-o scoala noua, fiind preocupata de teme si simtind lipsa prietenilor din vechea scoala.
Viata ei s-a schimbat radical la varsta de 15 ani, in urma unui glont taliban, pe 9 octombrie 2012.
Mishal Husain, de la BBC, a calatorit in satul ei natal din Pakistan, a fost in scoala unde a invatat, a stat de vorba cu doctorii care au tratat-o si a petrecut timp cu familia ei dintr-un singur motiv - ca sa gaseasca raspuns la intrebarea pe care probabil si-a pus-o si atacatorul taliban: "Cine este Malala?"
Valea Atingerii din Pakistan a fost mandra la un moment dat sa fie numita "Elvetia Pakistanului". Este un loc muntos, rece vara si inzapezit iarna, fara acces usor din capitala Islamabad. Iar atunci cand s-a nascut Malala, in 1997, era inca un loc pasnic, moment in care tatal ei isi vedea visul indeplinit - acela de a infiinta o scoala. Nu dupa mult timp, acolo erau educati peste 1000 de fete si baieti. Acum, este evident ca toata lumea ii simte lipsa lui Malala. Pe geamul vechii ei scoli a fost lipit un ziar care a scris despre ea. Inauntru, cel mai bun prieten al ei, Moniba, i-a scris numele pe un scaun.
Aceasta era lumea ei. Nu era una cu bogatii sau privilegii, insa atmosfera era dominata de invatatura, iar ea stralucea pur si simplu. "Era precoce si increzatoare. O tanara persoana care isi propusese sa isi atinta telul in viata", spune Adnan Aurangzeb.
Unul dintre motivele pentru care este atat de ambitioasa este faptul ca numai "gulerele-albe", persoanele cu profesii calificate, specializate, permit fetelor ca ea sa scape de viata saracacioasa de acasa. In timp ce baietii fara educatie pot spera la gasirea unei slujbe care nu necesita pregatire, fetele se confrunta cu restrictii care le blocheaza in cei 4 pereti ai locuintelor, ajungand, in cel mai bun caz, sa coasa toata ziua.
"Pentru fratii mei era usor sa se gandeasca la viitor. Ei pot fi orice isi doresc. Insa pentru mine este greu si, din acest motiv am vrut sa invat cat mai mult si sa devin mai puternica" a declarat Malala pentru corespondentul BBC News, intr-un interviu in Birmingham.
De fapt, ea si-a vazut viitor amenintat atunci cand au aparut primele semne ale influentei talibanilor, sustinute de un sentiment anti-occidental, aparut in Pakistan odata cu evenimentele din 11 septembrie si, ulterior, invazia Afganistanului de catre SUA.
La fel ca alte parti din nord-vestul Pakistanului, aceasta regiune, Valea Atingerii, a fost intotdeauna una conservatoare, insa ceea ce s-a intamplat acolo pana in 2007 a fost foarte diferit: la radio se dadeau anunturi in care erau amenintati cu pedepse grele din codul Şaria (cod traditional islamic religios) pentru cei care incalcau traditiile musulmane, iar cele mai grele santiuni vizau educatia.
Cea mai neagra perioada a venit la sfarsitul anului 2008, atunci cand un lider taliban local, Mullah Fazlullah, a anuntat o noua regula: toate femeile trebuie sa renunte la scoala in maximum o luna, in caz contrar ... scolile urmand sa suporte consecintele. Malala isi aduce aminte reactia de moment: "Cum pot ei sa ne impiedice sa mergem la scoala? Este imposibil, cum pot face asta?"
Insa Ziauddin Yousafzai si prietenul sau Ahmad Shah, care conduceau o scoala din apropiere, au fost nevoiti sa recunoasca gravitatea situatiei. Talibanii s-au tinut intotdeauna de promisiunile lor amenintatoare. Asa ca cei doi barbati au discutat situatia cu comandantul local al armatei. "I-am intrebat cata securitate pot ei sa ne asigure. Iar ei au spus ca ne vor pazi cum trebuie, sa nu ne inchidem scolile", isi aduce aminte Shah.
Usor de zis, greu de facut.
La acea vreme, Malala avea doar 11 ani, insa era perfect constienta de schimbarile care se produceau. "Oamenii nu ar trebui sa se confrunte cu astfel de situatii la varstele de 10 sau 11 ani, insa eu stiam deja ce inseamna extremism si terorism, asa ca trebuia sa fiu la curent cu tot ce se intampla", spune ea.
Stia ca isi punea viata in primejdie. Iar atunci cand un jurnalist de la BBC Urdu l-a intrebat pe tatal sau daca stie vreo tanara care ar vrea sa-si spuna in public gandurile despre viata si talibani, el a recomandat-o pe Malala. Asa a aparut "Jurnalul unei eleve din Pakistan", un bloc al BBC Urdu, in care Malala scria despre sperantele ei de a-si termina scoala si despre temerile ei in privinta locului in care s-a nascut.
Anul acesta, Malala se afla printre persoanele nominalizate pentru acordarea premiului Nobel pentru pace. Directorul Institutului de cercetari in domeniul pacii din Oslo (PRIO), Kristian Berg Harpviken, considera ca tanara pakistaneza este marea favorita. Kristian Berg Harpviken, care nu a ghicit niciodata viitorul castigator, vede in aceasta adolescenta "un simbol al dreptului fetelor si copiilor la educatie si la securitate, dar si o lupta contra extremismului si a opresiunii".
Altii sunt de parere ca premiul va fi o recompensa prea greu de purtat de o tanara de 16 ani. Daca va castiga, Malala va devine cea mai tanara laureata din istoria premiilor Nobel.
Cititi toata povestea elevei din Pakistan, Malala Yousafzai, pe BBC News.
#infographic Malala Yousafzai's Mingora @AFP http://t.co/3fQTEYBjPS
— John Saeki (@JohnSaeki) October 7, 2013
Sursa: BBC NEWS
Etichete: pakistan, eleva, taliban, Nobel, malala Yousafzai,
Dată publicare:
07-10-2013 09:03