Povestea aparte a lui Malala Yousafzai. Pakistaneza de 16 ani propusa la premiul Nobel pentru pace

Malala Yousafzai

In urma cu un an, eleva Malala Yousafzai a fost impuscata in cap de talibani pentru ca a avut "indrazneala" sa vorbeasca in public despre dreptul fetelor de a fi educate.

Lumea intreaga a reactionat imediat, declarandu-se ingrozita de aceasta atrocitate, insa dupa cateva saptamani petrecute la spital .. Malala a supravietuit.

BBC News prezinta povestea deosebita a unei fate care si-a aniversat varsta de 16 ani cu o declaratie facuta la unul dintre sediile Natiunilor Unite, o adolescenta care este cunoscuta in lumea intreaga doar dupa numele ei mic (Malala), o tanara care a fost laudata de un fost premier al Marii Britanii drept "un simbol al curajului si al sperantei".

Malala Yousafzai este, de asemenea, o eleva simpla din Birmingham (UK) care incearca sa-si gaseasca locul intr-o scoala noua, fiind preocupata de teme si simtind lipsa prietenilor din vechea scoala.

Viata ei s-a schimbat radical la varsta de 15 ani, in urma unui glont taliban, pe 9 octombrie 2012.

Citește și
Malala Yousafzai
Discursul emotionant al "celei mai curajoase fete din lume" in fata ONU. Au aplaudat-o in picioare
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Mishal Husain, de la BBC, a calatorit in satul ei natal din Pakistan, a fost in scoala unde a invatat, a stat de vorba cu doctorii care au tratat-o si a petrecut timp cu familia ei dintr-un singur motiv - ca sa gaseasca raspuns la intrebarea pe care probabil si-a pus-o si atacatorul taliban: "Cine este Malala?"

Valea Atingerii din Pakistan a fost mandra la un moment dat sa fie numita "Elvetia Pakistanului". Este un loc muntos, rece vara si inzapezit iarna, fara acces usor din capitala Islamabad. Iar atunci cand s-a nascut Malala, in 1997, era inca un loc pasnic, moment in care tatal ei isi vedea visul indeplinit - acela de a infiinta o scoala. Nu dupa mult timp, acolo erau educati peste 1000 de fete si baieti. Acum, este evident ca toata lumea ii simte lipsa lui Malala. Pe geamul vechii ei scoli a fost lipit un ziar care a scris despre ea. Inauntru, cel mai bun prieten al ei, Moniba, i-a scris numele pe un scaun.

Aceasta era lumea ei. Nu era una cu bogatii sau privilegii, insa atmosfera era dominata de invatatura, iar ea stralucea pur si simplu. "Era precoce si increzatoare. O tanara persoana care isi propusese sa isi atinta telul in viata", spune Adnan Aurangzeb.

Unul dintre motivele pentru care este atat de ambitioasa este faptul ca numai "gulerele-albe", persoanele cu profesii calificate, specializate, permit fetelor ca ea sa scape de viata saracacioasa de acasa. In timp ce baietii fara educatie pot spera la gasirea unei slujbe care nu necesita pregatire, fetele se confrunta cu restrictii care le blocheaza in cei 4 pereti ai locuintelor, ajungand, in cel mai bun caz, sa coasa toata ziua.

"Pentru fratii mei era usor sa se gandeasca la viitor. Ei pot fi orice isi doresc. Insa pentru mine este greu si, din acest motiv am vrut sa invat cat mai mult si sa devin mai puternica" a declarat Malala pentru corespondentul BBC News, intr-un interviu in Birmingham.

De fapt, ea si-a vazut viitor amenintat atunci cand au aparut primele semne ale influentei talibanilor, sustinute de un sentiment anti-occidental, aparut in Pakistan odata cu evenimentele din 11 septembrie si, ulterior, invazia Afganistanului de catre SUA.

La fel ca alte parti din nord-vestul Pakistanului, aceasta regiune, Valea Atingerii, a fost intotdeauna una conservatoare, insa ceea ce s-a intamplat acolo pana in 2007 a fost foarte diferit: la radio se dadeau anunturi in care erau amenintati cu pedepse grele din codul Şaria (cod traditional islamic religios) pentru cei care incalcau traditiile musulmane, iar cele mai grele santiuni vizau educatia.

Cea mai neagra perioada a venit la sfarsitul anului 2008, atunci cand un lider taliban local, Mullah Fazlullah, a anuntat o noua regula: toate femeile trebuie sa renunte la scoala in maximum o luna, in caz contrar ... scolile urmand sa suporte consecintele. Malala isi aduce aminte reactia de moment: "Cum pot ei sa ne impiedice sa mergem la scoala? Este imposibil, cum pot face asta?"

Insa Ziauddin Yousafzai si prietenul sau Ahmad Shah, care conduceau o scoala din apropiere, au fost nevoiti sa recunoasca gravitatea situatiei. Talibanii s-au tinut intotdeauna de promisiunile lor amenintatoare. Asa ca cei doi barbati au discutat situatia cu comandantul local al armatei. "I-am intrebat cata securitate pot ei sa ne asigure. Iar ei au spus ca ne vor pazi cum trebuie, sa nu ne inchidem scolile", isi aduce aminte Shah.

Usor de zis, greu de facut.

La acea vreme, Malala avea doar 11 ani, insa era perfect constienta de schimbarile care se produceau. "Oamenii nu ar trebui sa se confrunte cu astfel de situatii la varstele de 10 sau 11 ani, insa eu stiam deja ce inseamna extremism si terorism, asa ca trebuia sa fiu la curent cu tot ce se intampla", spune ea.

Stia ca isi punea viata in primejdie. Iar atunci cand un jurnalist de la BBC Urdu l-a intrebat pe tatal sau daca stie vreo tanara care ar vrea sa-si spuna in public gandurile despre viata si talibani, el a recomandat-o pe Malala. Asa a aparut "Jurnalul unei eleve din Pakistan", un bloc al BBC Urdu, in care Malala scria despre sperantele ei de a-si termina scoala si despre temerile ei in privinta locului in care s-a nascut.

Anul acesta, Malala se afla printre persoanele nominalizate pentru acordarea premiului Nobel pentru pace. Directorul Institutului de cercetari in domeniul pacii din Oslo (PRIO), Kristian Berg Harpviken, considera ca tanara pakistaneza este marea favorita. Kristian Berg Harpviken, care nu a ghicit niciodata viitorul castigator, vede in aceasta adolescenta "un simbol al dreptului fetelor si copiilor la educatie si la securitate, dar si o lupta contra extremismului si a opresiunii".

Altii sunt de parere ca premiul va fi o recompensa prea greu de purtat de o tanara de 16 ani. Daca va castiga, Malala va devine cea mai tanara laureata din istoria premiilor Nobel.

Cititi toata povestea elevei din Pakistan, Malala Yousafzai, pe BBC News.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
"Draga domnisoara, iata de ce am incercat sa te ucidem". Scrisoarea unui lider taliban catre Malala

La 10 luni dupa tentativa de asasinat asupra elevei pakistaneze Malala Yousafzai, liderul unei grupari talibane i-a adresat tinerei o scrisoare, in care explica decizia luata atunci de extremisti.

Discursul emotionant al
Discursul emotionant al "celei mai curajoase fete din lume" in fata ONU. Au aplaudat-o in picioare

In urma cu un an, Malala Yousafzai avea 15 ani si trecea prin momente cumplite. Era impuscata in cap de catre talibani, insa tanara a luptat si a reusit sa supravietuiasca acestui cosmar.

iLikeIT. Drama unei fetite din Pakistan a ajuns fenomen social-media mondial: Malala Yousafzai
iLikeIT. Drama unei fetite din Pakistan a ajuns fenomen social-media mondial: Malala Yousafzai

O poveste inceputa pe internet impresioneaza o lume intreaga. Fata de 14 ani din Pakistan, impuscata de talibani pentru ca a scris pe blog ca tinerele ar trebui sa fie libere sa meaga la scoala, a starnit reactii aprinse. 

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.