Populația ultrabogată a Chinei înregistrează o creștere „dramatică” în ultimii 10 ani, depășind SUA, arată un raport
Clubul superbogat din lume s-a extins semnificativ în ultimii 10 ani, China conducând clasamentul, potrivit celui mai recent raport al New World Wealth și al unui consilier în migrație de investiții Henley & Partners.
Numărul de centimilionari a crescut cu 54% la nivel mondial în ultimul deceniu la 29.350, în special în China și SUA, potrivit raportului.
Centimilionarii sunt persoane cu valoare netă foarte mare, cu o avere investibilă de 100 de milioane de dolari sau mai mult.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
„America și China au experimentat ceea ce poate fi descris doar ca un boom centimilionar, depășind semnificativ omologii lor europeni”, a declarat Juerg Steffen, directorul executiv al Henley & Partners.
„Ascensiunea Chinei a fost cea mai dramatică, populația sa centimilionară s-a extins cu 108% în ultimii 10 ani – depășind chiar și performanța stelară a SUA care a înregistrat o creștere de 81% în aceeași perioadă”, observă raportul.
Creșterea Chinei a fost determinată în mare parte de apariția unor centimilionari ai tehnologiei și a titanilor industriali, a spus Steffen. În prezent, în China trăiesc 2.350 de centimilionari.
Dar economia țării s-a blocat în ultimii ani, trasă în jos de un sector imobiliar în prăbușire, șomajul persistent și consumul intern slab.
Cea mai mare parte a boom-ului centimilionar din China a avut loc între 2013 și 2020, a declarat Andrew Amoils, analist de avere la New World Wealth, pentru CNBC. Din 2020, numărul ultrabogaților a crescut doar cu aproximativ 10%, a adăugat el.
Cu toate acestea, Henley & Partners a susținut că orașe precum Hangzhou și Shenzhen încă demonstrează potențialul ca centre tehnologice emergente și au fost enumerate printre orașele „pregătite pentru o creștere excepțională de peste 150%” a populației lor centimilionare până în 2040.
Expansiunea economică în aceste două orașe a depășit-o pe cea a creșterii de 5% a țării. PIB-ul Hangzhou a crescut cu 6,9% de la an la an în prima jumătate a anului 2024.
În mod similar, Shenzhen a crescut cu 5,9% de la an la an în aceeași perioadă, sporit de sectorul său industrial.
Atât SUA, cât și China se așteaptă să depășească rata medie globală de creștere centimilionară de aproximativ 75% până în 2040.
Raportul a menționat, de asemenea, că o serie de orașe din Asia și Orientul Mijlociu sunt poziționate pentru o creștere de 150% a populațiilor lor ultrabogate, inclusiv Taipei, Dubai, Abu Dhabi și Bengaluru din India.