Polonia şi Ungaria sesizează Curtea de Justiţie a UE în legătură cu condiţionarea fondurilor europene de statul de drept
Polonia şi Ungaria sesizează Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) în legătură cu mecanismul european care condiţionează acordarea fondurilor europene de respectarea regulilor statului de drept, relatează AFP, Reuters şi DPA.
"Considerăm că acest gen de soluţii nu au o bază în tratate, sunt o ingerinţă în competenţele statelor membre (ale UE - n.r.) şi încalcă legislaţia Uniunii Europene", a transmis guvernul polonez într-un comunicat.
"Acordarea de fonduri de la bugetul UE ar trebui să se fac exclusiv pe obiective şi condiţii concrete, care decurg univoc din reglementări", a adăugat Varşovia.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"UE nu are competenţa să definească noţiunea de stat de drept", a insistat executivul de la Varşovia în comunicatul publicat pe site-ul său.
Separat, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban a anunţat la rândul său că Budapesta va sesiza în această săptămână CJUE în legătură cu acest mecanism.
Polonia şi Ungaria au fost acuzate cu regularitate de Bruxelles de subminarea statului de drept. Ele anunţaseră că vor contesta la CJUE acest mecanism bugetar adoptat în decembrie.
Statele membre au acceptat atunci, la finalul unui summit al UE, ca dispozitivul să nu fie pus în aplicare înainte ca CJUE să se pronunţe asupra validităţii sale, în cazul vreunui recurs în anulare al unei ţări.
Această declaraţie a fost obţinută de Budapesta şi Varşovia de la restul membrilor UE pentru a renunţa la vetoul faţă de planul de relansare şi pentru a se câştiga timp.
Cele două ţări au acceptat compromisul pentru a permite punerea în aplicarea a planul de relansare european (750 de miliarde de euro) şi a bugetului pentru 2021-2027 (1.074 de miliarde de euro), care include noul mecanism.
Sursa: Agerpres
Etichete: Polonia, Ungaria, statul de drept, fonduri europene,
Dată publicare:
11-03-2021 14:26