Polonia, nemulţumită de un serial documentar despre lagărele de concentrare

12-11-2019 14:49

Auschwitz-Birkenau

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a scris o scrisoare către compania de streaming Netflix insistând, asupra operării unor modificări într-un serial documentar despre lagărele de concentrare naziste, relatează BBC.

Mateusz Morawiecki a declarat că o hartă prezentată în serial localizează lagărele de concentrare în interiorul graniţelor Poloniei moderne, ceea ce indică în mod greşit Polonia ca responsabilă pentru lagărele de concentrare, când de fapt aceasta a fost ocupată de Germania în Al Doilea Război Mondial, conform Agerpres.

Pe de altă parte, Netflix a declarat pentru Reuters că este conştient de preocupările create de acest serial documentar.

Germania nazistă a invadat Polonia în 1939, ceea ce a marcat începutul războiului. Germanii au construit lagăre de concentrare, printre care cel de la Auschwitz, ucigând milioane de persoane, majoritatea evrei.

În scrisoarea sa către Reed Hastings, CEO-ul de la Netflix, Morawiecki subliniază importanţa „onorării memoriei şi a păstrării adevărului despre cel de-al Doilea Război Mondial şi Holocaust” şi acuză „anumite producţii” Netflix că sunt „extrem de inexacte” şi „rescriu istoria”.

În perioada descrisă de serialul "The Devil Next Door", teritoriul Poloniei a fost ocupat, iar Germania nazistă a fost responsabilă pentru lagăre. Harta arătată în serial nu reflectă graniţele reale de la acel moment, subliniază într-un tweet şi Ministerul de Externe din Polonia.

Primul ministru a ataşat scrisorii o hartă a Europei la sfârşitul anului 1942, precum şi o relatare a lui Witold Pilecki, încarcerat voluntar la Auschwitz, care a scris despre experienţele sale în lagăr după ce a reuşit să evadeze.

„Cred că această greşeală teribilă a fost comisă fără intenţie”, a adăugat Morawiecki.

Anul trecut, Polonia a introdus legi care incriminau limbajul ce implică responsabilitatea poloneză pentru atrocităţile comise de Germania nazistă, însă proteste la nivel internaţional au determinat guvernul să înlăture ameninţarea cu trei ani de închisoare pentru folosirea acestuia.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO