Potrivit sondajelor, Komorowski a castigat alegerile din Polonia


Ultimul update: Luni 05 Noiembrie 2012 12:16
Data publicarii: Duminica 04 Iulie 2010 00:00
Categorie: Stiri externe

Liberalul Bronislaw Komorowski a obtinut 53,1 la suta din voturi la al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din Polonia, conform unui sondaj la iesirea de la urne publicat duminica seara.

Komorowski, candidatul partidului proeuropean de guvernamant Platforma Civica, a obtinut 53,1 la suta din voturi, iar contracandidatul sau, liderul opozitiei conservatoare Jaroslaw Kaczynski, a obtinut 46,8 la suta din voturi, conform sondajului realizat de institutul TNS OBOP si difuzat de televiziunea publica TVP.

Potrivit aceluiasi sondaj la iesirea de la urne, rata de participare la vot a fost de 56,2 la suta. Un alt exit-poll, difuzat de canalul de televiziune privat TVN, indica o victorie a lui Komorowski cu 51,09 la suta din voturi, in timp ce Kaczynski este creditat cu 48,91 la suta din voturi, iar rata de participare la vot este estimata la 52,4 la suta.

Sectiile de vot din Polonia s-au deschis duminica la ora locala 6.00 (7.00, ora Romaniei), pentru cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, in care se confrunta liberalul Bronislaw Komorowski si conservatorul Jaroslaw Kaczynski.

Alegerile prezidentiale anticipate au fost convocate dupa moartea presedintelui Lech Kaczynski intr-un accident de avion produs in data de 10 aprilie in Rusia.

Bronislav Komorowski, presedintele Camerei inferioare a Parlamentului si aliat apropiat al premierului liberal Donald Tusk, a obtinut in primul tur de scurtin 41,54% din voturi si, conform ultimului sondaj de opinie, este creditat cu 51% din voturi pentru cel de-al doilea tur.

Lider incontestabil al opozitiei conservatoare si presedinte al partidului nationalist Lege si Justitie (PiS), euroscepticul Jaroslaw Kaczynski, fratele geaman al fostului presedinte, a obtinut 36,46% din voturi la 20 iunie si este creditat cu 44% din voturi, conform aceluiasi sondaj.

Un alt sondaj realizat in cursul acestei saptamani indica o posibila victorie a acestuia.

Votul in cele circa 26.000 de sectii de vot, unde sunt asteptati aproape 31 de milioane de alegatori, se va incheia la ora 20.00 (21.00, ora Romaniei).

Rezultatele partiale sunt asteptate luni dimineata.

Tusk: Polonia va ajunge ca Grecia daca J. Kaczynski va fi presedinte
Jaroslaw Kaczynski candideaza la presedintia Poloniei
Fratii Kaczynski,
VIDEO PROTVPLUS.RO