Polonia introduce controale la frontiera slovacă. Toate mașinile vor fi verificate pentru a nu ascunde migranți
Polonia a anunţat luni că va introduce controale la frontieră la vehiculele care sosesc din Slovacia, un alt membru al Uniunii Europene (UE) pentru a combate o rută de migraţie ilegală, notează AFP, potrivit Agerpres.
Retorica anti-imigraţie este de ani de zile un element de bază al conservatorilor la putere din Polonia, ţară care se pregăteşte pentru alegeri generale luna viitoare.
Atât Polonia, cât şi Slovacia fac parte din spaţiul european de liberă circulaţie Schengen.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Reintroducerea controalelor la frontieră în spaţiul Schengen este permisă numai în circumstanţe excepţionale.
„Imigranţii ilegali tranzitează prin aşa-numita rută balcanică de-a lungul Ungariei şi Slovaciei, pentru că nu există graniţă între Polonia şi Slovacia, ci doar o frontieră Schengen", a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki în campanie electorală.
„L-am instruit pe ministrul de interne să introducă controale la microbuze, camionete, maşini, autobuze unde există suspiciunea de prezenţă a imigranţilor ilegali", a adăugat el, citat de agenţia de presă poloneză PAP.
Slovacia a cunoscut recent o creştere a numărului de migranţi. În primele opt luni ale acestui an, ţara a detectat aproximativ 24.500 de migranţi care au intrat ilegal, majoritatea din Serbia prin Ungaria.
Potrivit poliţiei slovace, această cifră a fost de aproape 10.900 pentru tot anul trecut, comparativ cu doar câteva sute pe an anterior.
Şeful poliţiei slovace, Stefan Hamran, a declarat că 97% dintre migranţii ilegali din Slovacia se identifică ca sirieni care, din cauza regulilor internaţionale, nu pot fi reţinuţi sau deportaţi.
El a explicat că după finalizarea procedurilor administrative în Slovacia, migranţii şi-au continuat călătoria spre Europa de Vest.