Polonia dă 253 de milioane de euro pe un zid cu senzori de mişcare, la frontiera cu Belarus, pentru a ține migranții departe
Polonia vrea să construiască un zid, pentru a împiedica migranţi să treacă frontiera cu Belarusul, potrvit unui proiect de lege dezbătut miercuri în Parlament, relatează AFP.
Costul construirii zidului este estimat la 253 de milioane de euro şi include instalarea unor detectoare de mişcare.
Guvernul populist şi naţionalist polonez a adoptat acest proeict de lege marţi, care urmează să fie adoptat de către deputaţi miercuri sau joi, conform News.ro.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”Numărul tentativelor de trecere a frontierei este în creştere”, subliniază Guvernul în motivaţia proiectului.
În text se arată că nimeni nu se va putea apropia de zid la mai puţin de 200 de metri.
Începând din august, mii de migranţi, majoritatea originari din Orientul Mijlociu şi Africa, au încercat să trează frontiera din Belarus în Polonia.
Uniunea Europeană (UE) acuză regimul belarus al lui Aleksandr Lukaşenko de faptul că organizează în mod voit acest aflux, cu scopul de a se răzbuna împotriva unor sancţiuni europene.
Polonia a trimis mii de militari la frontieră, unde a instaurat starea de urgenţă şi a ridicat un gard de sârmă ghimpată.
Polonia este unul dintre cele 12 state membre UE care au cerut săptămâna trecută Uniunii să finanţeze ”bariere frontaliere” menite să împiedice migranţii să intre pe teritoriul european.
Proiectul zidului a fost criticat imediat de către organizaţii nonguvernamentale (ONG), care acuză Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la putere, de faptul că reacţionează în mod brutal şi care au avertizat puterea poloneză cu privire la posibilă ”catastrofă umanitară” din cauza condiţiilor de trai ale migranţilor - blocaţi în păduri şi mlaştini din zona de frontieră.
Starea de urgenţă, care împiedică jurnaliştii şi organizaţiile de caritate să se apropie de frontieră, s-a dovedit extrem de controversată, iar UE îndeamnă Varşovia la ”transparenţă”.