Polonia a cerut sa i se prezinte scuze din cauza unor afirmatii facute de seful FBI, despre nazisti: E o declaratie dureroasa
Liderii politici ai Poloniei s-au enervat din cauza unor declaratii facute de seful FBI James B. Comey, care a spus saptamana trecuta ca polonezii ar fi fost complici ai nazistilor in timpul Holocaustului.
"Pentru cei care nu cunosc adevarul istoric, vreau sa le spun astazi ca Polonia nu a fost un agresor, ci o victima in timpul celul de-al Doilea Razboi Mondial", a declarat premierul polonez Ewa Kopacz, conform New York Times.
Duminica, ambasadorul american in Polonia a fost chemat sa dea explicatii la Ministerul de Externe din Varsovia, iar luni ministrul de Externe a cerut scuze oficiale de la Washington.
Alegeri 2024
15:43
Referendumul din București, 24 noiembrie 2024. Ce întrebări vor fi pe buletinele de vot și ce urmărește Nicușor Dan
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
Declaratiile sefului FBI au fost facute in cadrul unui discurs sustinut la Muzeul Holocaustului din Washington, iar pasajul care a starnit reactia nervoasa a polonezilor a fost urmatoarul: "In mintile lor, criminalii si complicii Germaniei, si Polonia si Ungaria, si multi altii, in multe alte locuri nu s-a facut nimic rau. S-au convins singuri ca a fost cel mai bun lucru pe care-l puteau face. Asta fac oamenii. Iar asta ar trebui sa ne inspaimante cu adevarat."
Acest subiect este unul delicat in Polonia, care este foarte iritata din cauza conceptiei gresite ca ar fi fost cumva complice in ceea ce a insemnat Holocaustul, deoarece cateva dintre lagarele naziste au fost construite pe teritoriul Poloniei. De altfel, o situatie tensionata asemanatoare s-a mai produs si in 2012, dupa o remarca a presedintelui Barack Obama despre "un lagar polonez al mortii".
Si, de cate ori cineva aluneca pe acest subiect, oficialii polonezi tin sa aminteasca faptul ca Polonia a fost invadata de Germania, care si-a impus propriile reguli pe teritoriul sau, si ca nu a avut niciodata un guvern colaborationist asa cum s-a intamplat cu "Regimul Vichy" (Franta) sau cu "Regimul Quisling" din Norvegia. Si, desi au existat unele episoade in care polonezii au fost responsabili pentru moartea unor evrei, nu a existat o complicitate larga in actiunea de exterminare condusa de nazisti.
Presedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, a declarat intr-un interviu televizat ca declaratia lui Comey reprezinta rezultatul "ignorantei sale si a lipsei de cunostinte istorice, dar si o posibila aversiune personala" fata de polonezi. Un purtator de cuvant al FBI a refuzat sa faca vreun comentariu.
In schimb, ambasadorul american in Polonia a spus - dupa ce a fost la ministerul de Externe sa dea explicatii - ca nimeni in afara de naizisti nu poate fi invinuit pentru Holocaust" si ca aceasta declaratie este "dureroasa si ofensiva" si nu reflecta viziunea administratiei SUA.
La randul sau, Marie Harf, un purtator de cuvant al Departamentului de Stat al SUA, a i-a ridicat in slavi, luni, pe "bravii patrioti" din Polonia, Ungaria si alte tari care au ajutat la protejarea tarilor lor de ocupatia nazista. Marie Harf a mai subliniat si faptul ca "directorul Comey" cu siguranta nu a vrut sa sugereze altceva sau sa sugereze ca Polonia a fost cumva responsabila de Holocaust."
Ambasadorul a mai precizat ca discutia sa cu oficialii polonezi a fost cordiala. "Au avut loc intr-o atmosfera prieteneasca. Insa nu trebuie sa uitam ca neintelegerile apar chiar si in cele mai buni prietenii".
Sursa: New York Times
Etichete: Polonia, FBI, germania, nazism, holocaust, nazisti,
Dată publicare:
21-04-2015 12:52