Politica Marii Britanii privind deportarea oamenilor fără adăpost europeni ar putea fi ilegală
Statele din Uniunea Europeană nu au dreptul de a deporta cetățenii europeni fără adăpost, a precizat Comisia Europeană.
Astfel, anunțul ridică întrebări cu privire la cât de legală este politica Ministerului britanic de Interne de a deporta cetățenii europeni care dorm pe străzile din Marea Britanie, informează The Independent.
Anterior, sursa citată relata că, de la referendumul privind Brexitul, a crescut numărul cetățenilor europeni deportați. Astfel, 5.000 de cetățeni europeni au fost expulzați în ultimele 12 luni, cu 14% mai mulți decât în anul anterior.
Experții pe probleme de drept avertizează că unele deportări ar fi ilegale și nu ar avea fundamente în legislația europeană, iar această avertizare ar fi fost adoptată și de Comisia Europeană.
Astfel, comisarul pentru Justiție, consumatori și egalitate de gen, Vera Jourova, a confirmat că cetățenii europeni au dreptul să trăiască pe teritoriul țărilor din UE, „fie că au sau nu o locuință”.
„Detaliile privind condițiile în care cetățenii europeni au drept la rezidență într-un alt stat membru sunt menționate în Directiva privind Libera Circulație. Rezidența de până la trei luni implică existența unui pașaport sau a unei cărți de identitate valabile, iar rezidența pe termen lung impune ca cetățenii europeni să fie activi din punct de vedere economic sau să demonstree că nu sunt o povară pentru bugetul de stat. Legea Comisiei Europene privind libera circulație preede ca un stat membru să ofere drept de rezidență unui cetățean dintr-un alt stat membru. Cetățenii care îndeplinesc condițiile au dreptul la rezidență, fie că au o locuință sau nu”, a spus Vera Jourova.
Totodată, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a confirmat, pentru The Independent, că Bruxelles-ul verifică și politica de deportare a Marii Britanii.
„Suntem conștienți că a crescut numărul cetățenilor europeni reținuți și în pericol de deportare din Marea Britanie, pe motive legate de imigrație. Cercetăm acest aspect”, a spus sursa citată.
În cazul în care Comisia Europeană va decide că deportările din Marea Britanie sunt ilegale, guvernul va trebui să pună capăt acestei politici sau, în caz contrar, să fie sancționat de Bruxelles.
Conform legii europene, persoanele care au trăit cinci ani la rând pe teritoriul Marii Britanii au dreptul la rezidență. Cei care au trăit o perioadă mai scurtă, pot fi deportați doar dacă încalcă legislația. Persoanele fără adăpost care sunt trimise în țările de origine nu au voie să se întoarcă în Marea Britanie timp de 12 luni.
Sursa: Independent.co.uk
Etichete: Comisia Europeana, imigranti, brexit, imigrație,
Dată publicare:
11-12-2017 20:49