Poliția din Europa poate accesa datele de pe telefonele mobile. În ce situație va acționa
Înalta Curte de Casație și Justiție a Uniunii Europene a decis că poliția poate accesa datele de pe telefonul mobil pentru infracțiuni minore. Gestul a stârnit controverse.
Poliția europeană poate accesa datele de pe telefoanele persoanelor chiar și atunci când acestea nu sunt suspectate de infracțiuni grave, a decis vineri instanța supremă a UE.
„A considera că numai lupta împotriva infracțiunilor grave este de natură să justifice accesul la datele conținute într-un telefon mobil ar limita în mod nejustificat competențele de investigare ale autorităților competente”, a declarat instanța într-un comunicat de presă din această dimineață.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Caz controversat în Austria
O astfel de limitare a competențelor poliției ar însemna un „risc sporit de impunitate pentru infracțiunile penale”, a declarat instanța.
Judecătorii au decis că accesul la datele telefoanelor mobile trebuie să facă obiectul unei examinări prealabile de către o instanță cu autoritate independentă, cu excepția celor mai urgente cazuri.
Cazul provine din Austria, unde o persoană anonimă a dat în judecată poliția pentru confiscarea telefonului său după ce a primit un colet care conținea 85 de grame de canabis.
Organizația pentru drepturile digitale EDRi a declarat, într-o analiză a cazului publicată anul trecut, că datele de pe telefonul mobil sunt „deosebit de problematice, deoarece nu există nicio modalitate tehnică de a limita accesul poliției la o anumită informație de pe dispozitiv”.