Vladimir Putin, la prima vizita in SUA din ultimii 8 ani. Presedintele rus va participa la Adunarea Generala a ONU


Ultimul update: Duminica 23 August 2015 07:22
Data publicarii: Joi 20 August 2015 11:22
Categorie: Stiri externe
Vladimir Putin - Getty

Presedintele rus Vladimir Putin va participa la sesiunea anuala a Adunarii Generale a ONU, care se va desfasura in luna septembrie la New York, a confirmat miercuri ministrul rus de externe Serghei Lavrov, relateaza Agerpres.

"Anul acesta marcam a 70-a aniversare a acestui forum, care a fost creat dupa victoria din al Doilea Razboi Mondial, si un numar record de sefi de stat vor participa la eveniment", a adaugat seful diplomatiei ruse.

Conform listei provizorii a vorbitorilor, difuzata in luna iulie, liderul de la Kremlin va rosti un discurs in fata Adunarii Generale pe 28 septembrie, data ce nu a fost insa confirmata de Lavrov. in schimb, el s-a referit la o posibila intrevedere Putin-Obama cu aceasta ocazie. Daca SUA vor formula o astfel de propunere, Vladimir Putin "o va lua in considerare in mod constructiv", a indicat Lavrov.

Prezenta lui Putin la Adunarea Generala a ONU a mai fost evocata in mass-media lunile trecute, dar Kremlinul a refuzat de fiecare data sa confirme informatia. Presa rusa a sugerat ca participarea liderului de la Kremlin la eveniment depinde in special de evolutia conflictului din Ucraina si de sanctiunile occidentale instituite impotriva Rusiei.

Potrivit mass-media, la aceasta sesiune se va aborda si propunerea unor tari privind restrangerea dreptului de veto al celor cinci membri permanenti in Consiliul de Securitate al ONU (SUA, Rusia, Marea Britanie, Franta si China). Rusia a sustinut mereu consolidarea rolului ONU si acordarea unei voci mai puternice altor state, mai ales celor emergente, cum ar fi India sau Brazilia.

Vladimir Putin a efectuat ultima calatorie in SUA in anul 2007 si nu s-a mai adresat Adunarii Generale a ONU din 2005. in discursul de atunci el a cerut acestei organizatii sa se adapteze noilor realitati si a calificat terorismul drept cea mai mare amenintare. La sesiunile anuale urmatoare Rusia a fost reprezentata de ministrul Lavrov, cu exceptia anului 2009, cand a fost prezent presedintele Dmitri Medvedev, actualul premier.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO