Planul UE pentru a opri invazia migrantilor africani. Ce masuri pregatesc liderii europeni
Comisia Europeana urmeaza sa dezvaluie astazi un nou plan pentru a face fata afluxului de migranti in Marea Mediterana, in special din Africa.
Proiectul va fi prezentat de vicepresedintele Comisiei Frans Timmermans si de sefa diplomatiei europene Federica Mogherini, in fata eurodeputatilor reuniti in sesiune plenara la Starsbourg.
El prevede 'utilizarea fondurilor europene pentru promovarea investitiilor private in tarile de origine ale migrantilor, in special in Africa', potrivit unui document al Parlamentului.
Pentru a facilita trimiterile de migranti spre tarile lor, cand nu pot pretinde statutul de refugiati, Comisia intentioneaza de asemenea 'sa accelereze negocierea acordurilor de readmitere cu tarile cheie', africane, dar si asiatice, ca Pakistanul si Afganistanul.
Ea urmeaza, de asemenea, sa precizeze caile pentru a promova migratia legala, in special a candidatilor cu inalta calificare.
Propunerile executivului european au scopul sa pregateasca terenul inaintea summit-ului statelor membre ale UE prevazut la sfarsitul lui iunie la Bruxelles, in cursul caruia sunt asteptate noi decizii fata de criza migratorie.
Ele vizeaza 'cauzele profunde' ale migratiei, urmarind sa le indice africanilor perspective ale viitorului la ei acasa prin finantarea unor proiecte concrete si fortand tarile de origine sa participe la punerea sub control a fluxurilor spre o Europa destabilizata de criza migratorie.
Aceasta ambitie a existat si la summit-ul din La Valetta, care reunise in noiembrie 2015 in Malta conducatori ai celor doua continente. UE a lansat atunci un fond de 1,8 miliard de euro, care urma sa fie completat de statele sale membre.
Dar rezultatele nu sunt inca tangibile. Iar dupa ce imensul aflux de migranti venind din Turcia s-a domolit, datorita fragilului acord intre Bruxelles si Ankara incheiat in martie, ruta maritima dinspre Africa a redevenit principala poarta de intrare in Europa.
Luna aprilie a marcat astfel o cotitura, pentru prima oara dupa iunie 2015, mumarul migrantilor sositi pe mare in Italia fiind mai mare decat al celor veniti in Grecia.
Contrar migrantilor care trec prin Turcia, in cea mai mare parte sirieni fugind de razboi, cei peste 47.000 de migranti sositi in Italia din ianuarie pana in prezent au statut de migranţi economici, fiind deci - potrivit europenilor - de retrimis acasa.
Or, mai puţin de 40% dintre migranţii ilegali care primesc in UE ordinul sa se intoarca in tara lor o si fac efectiv, potrivit unor cifre datand din 2014, in parte din cauza lipsei de cooperare si a mijloacelor tarilor de origine de a-si recupera cetatenii.