Planul de salvare al lui Obama: 819 miliarde de dolari si embargo

Ultima actualizare: 05-05-2012 04:44

Presedintele Obama e gata sa aloce o suma ametitoare: 819 miliarde de dolari pentru relansarea economiei Statelor Unite. Cu o conditie, insa. Americanii sunt indemnati sa cumpere numai produse fabricate in tara lor.


La proiectele de infrastructura, de exemplu, trebuie folosit numai otel 100% american.

Controversele n-au intarziat sa apara. Deja multi se intreaba ce se intampla cu piata libera proclamata pana acum de capitalismul traditional. Iti iubesti tara? Atunci trebuie sa arati ca esti un patriot si din punct de vedere economic. Cumpara numai produse "made in America".

Nu e ceva nou. Cand au mai fost vremuri de criza, in anii '80, americanilor li s-a mai servit lectia patriotismului economic.

Acum, pana si celebrul investitor, Warren Buffet, pe care multi il considera un soi de Mesia al finantelor, indeamna la cumpararea de actiuni si active 100% americane.

Politicienii si membrii administratiei Obama vorbesc cu patima despre patriotismul economic. Economistii pun insa la indoiala capcitatea acestui protectionism "made in America" de a determina iesirea din criza.

Altii sunt de parere ca politica "prin noi insine" ar putea determina alte tari sa contraatace. Marii producatori straini de otel s-au declarat deja nemultumiti de embargoul american, iar francezii, suparati ca branzeturile lor sunt taxate la cote uriase, planuiesc sa boicoteze simbolul puterii economice americane, Coca Cola.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO