Planul de pace pentru Orientul Mijlociu. Donald Trump va prezenta astăzi documentul

donald trump
AFP

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, urmează să îşi prezinte planul de pace pentru Orientul Mijlociu, pregătit timp de trei ani, relatează Reuters.

Donald Trump s-a întâlnit separat la Casa Albă, luni, cu premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, şeful partidului de dreapta Likud, şi pe fostul comandant al forţelor armate israeliene, Benny Gantz, lider al alianţei de centru Albastru şi Alb şi al opoziţiei.

„Aţi fost cel mai mare prieten pe care Israelul l-a avut la Casa Albă”, i-a transmis Netanyahu lui Trump.

Donald Trump va prezenta marți planul de pace pentru Orientul Mijlociu

 

Donald Trump a reafirmat luni că are încredere în planul său de pace pentru Orientul Mijlociu, cu prilejul întâlnirii la Casa Albă cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, şi a anunţat că va prezenta textul propunerii marţi la prânz.

Citește și
Trump
Reacția lui Trump despre lupta cu coronavirusul. Mesajul transmis președintelui Chinei
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

„Îl vom anunţa mâine la (ora locală) 12.00 (17.00 GMT). Vom prezenta un plan. Vom vedea dacă prinde sau nu. Dacă prinde va fi grozav, iar dacă nu prinde putem trăi şi cu asta”, a spus Trump.

„Credem că în cele din urmă vom avea sprijinul palestinienilor. Dar vom vedea. Dacă-l vom avea, va fi un omagiu extraordinar pentru toţi cei implicaţi, iar dacă nu-l vom avea, viaţa merge înainte”, a mai afirmat el la Casa Albă, menţinând că are sprijinul unor state arabe, pe care nu le-a numit.

„Este prea bun pentru ei. Fără ei nu avem un acord şi asta este OK, nu trăiesc bine. După cum ştiţi, am tăiat ajutorul pentru palestinieni”, a mai spus Trump, caracterizându-şi planul drept „o sugestie între Israel şi palestinieni”.

Palestinienii au refuzat să coopereze cu SUA la planul de pace

 

Palestinienii au refuzat să colaboreze cu Statele Unite în legătură cu planul de pace. Ei au respins un plan economic în valoare de 50 de miliarde de dolari prezentat anul trecut în sprijinul economiei palestiniene şi a statelor arabe din regiune.

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, nu a fost invitat la prezentarea planului de pace.

Diplomatul palestinian Saeb Erekat, care a negociat înţelegerile cu Israelul cunoscute ca acordurile de la Oslo, din 1993 şi 1995, şi a fost negociator-şef până în 2003, a apreciat că propunerea lui Trump, considerată de israelieni „acordul secolului”, este de fapt „escrocheria şi frauda secolului”.

Un purtător de cuvânt al lui Abbas a lăsat să se înţeleagă că dacă Netanyahu îşi va pune în practică intenţia de a anexa unilateral terenuri din Cisiordania, palestinienii vor denunţa unilateral acordul din 1993. Mai multe facţiuni palestiniene au anunţat că vor organiza o „zi a furiei” când va fi publicat planul lui Trump.

În ce constă planul de pace pentru Orientul Mijlociu

 

La conturarea planului au contribuit doi consultanţi de rang înalt ai Casei Albe: Jared Kushner - care este şi ginerele lui Trump - şi Avi Berkowitz, precum şi Jason Greenblatt, care a demisionat toamna trecută din echipa preşedintelui.

Potrivit Reuters, documentul are peste 50 de pagini şi trebuie să se refere la unele din cele mai dificile probleme dintre palestinieni şi israelieni; printre altele, statutul Ierusalimului, revendicat de Israel drept capitală unică, în timp ce palestinienii doresc ca partea de est a oraşului să fie viitoarea lor capitală.

Scurgeri de informaţii despre plan în presa din Israel conturează o poziţie în acord cu extrema dreaptă israeliană, arată dpa.

Joia trecută, la bordul aeronavei prezidenţiale cunoscute ca Air Force One, Trump a mărturisit presei că este nerăbdător să îşi prezinte realizarea în materie de politică externă.

Planul ar fi trebuit să fie dezvăluit anul trecut, însă momentul a fost amânat din cauza crizei politice din Israel.

Armata israeliană îşi întăreşte prezenţa în Valea Iordanului 

 

Armata israeliană a comunicat marţi că şi-a întărit prezenţa în Valea Iordanului, zonă strategică din Cisiordania ocupată, un anunţ ce survine cu puţin timp înaintea prezentării planului de pace american pentru Orientul Mijlociu, transmite AFP.

„În urma unei evaluări a situaţiei de către forţele armate israeliene, s-a decis desfăşurarea de întăriri în Valea Iordanului cu trupe de infanterie”, a informat armata într-un comunicat.

Conform palestinienilor şi unor media israeliene, planul cuprinde recunoaşterea oficială a Ierusalimului drept capitală unică a Israelului, anexarea coloniilor israeliene şi a Văii Iordanului, o zonă agricolă şi strategică reprezentând în jur de 30% din Cisiordania ocupată.

Armata nu a precizat numărul soldaţilor suplimentari desfăşuraţi în Valea Iordanului, controlată deja de Israel, dar a cărei anexare a fost promisă de prim-ministrul Benjamin Netanyahu în septembrie 2019, înaintea alegerilor legislative pe care acesta nu a reuşit să le câştige.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Palestinienii ameninţă cu retragerea din acordurile de la Oslo dacă Trump îşi anunţă planul de pace
Palestinienii ameninţă cu retragerea din acordurile de la Oslo dacă Trump îşi anunţă planul de pace

Palestinienii au în vedere o retragere din acordurile de la Oslo, care stabilesc cadrul relaţiilor dintre Israel şi Autoritatea palestiniană, dacă preşedintele american Donald Trump îşi va anunţa planul de pace pentru Orientul Mijlociu.

Reacția lui Trump despre lupta cu coronavirusul. Mesajul transmis președintelui Chinei
Reacția lui Trump despre lupta cu coronavirusul. Mesajul transmis președintelui Chinei

Preşedintele american Donald Trump apreciază modul în care China gestionează epidemia coronaviruslui, soldată cu 41 de morţi în China şi care a contaminat peste 1.300 de persoane de la izbucnirea acesteia în decembrie la Wuhan, în centrul Chinei.

Procesul de destituire a lui Trump a început în Senat. Când va fi anunțată decizia
Procesul de destituire a lui Trump a început în Senat. Când va fi anunțată decizia

În Senatul american a început procesul de destituire a președintelui Donald Trump, acuzat de abuz de putere şi de obstrucţionare a activităţii Congresului.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.