Planul de austeritate italian e atat de detestat incat membrii guvernului primesc plicuri cu gloante
Furtuna din zona euro e departe de final. La exact o saptamana de cand liderii Uniunii s-au angajat sa respecte disciplina financiara, patru banci europene de talie internationala au fost retrogradate de agentiile de rating.
Motivul a fost ca sunt prea expuse la criza datoriilor suverane.
Intre timp, la Roma, planul de austeritate al noului guvern este atat de detestat incat premierul Monti si alti oficiali au primit plicuri cu gloante in ele.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Confruntat cu protestul pompierilor si cu o greva generala in transporturi, cabinetul Mario Monti a reusit totusi sa treaca planul de austeritate in timp record prin Senat si Camera Deputatilor. Politicienii italieni par sa fi inteles in sfarsit ca sunt pe marginea prapastiei.
Insa votul din parlament e una, aplicarea lui, cu totul alta. In ultimele zile au fost interceptate mai multe scrisori cu gloante si amenintari cu moartea la adresa oficialilor italieni. Asta inainte sa fi inceput modificarea sistemului de pensii si concedierile masive.
Mai mult, un influent episcop italian a acuzat voalat Germania ca-si rezolva problemele pe seama partenerilor sai din Uniune. Iar Ungaria si Cehia au facut un pas inapoi in privinta deciziilor luate saptamana trecuta la Bruxelles.
Ca apele nu sunt deloc limpezi in Europa o dovedeste si decizia agentiei de rating Fitch de a retrograda patru banci majore - BNP Paribas, Deutsche Banck, Barclays si Credite Suisse. Chiar daca ultimele doua nu se afla in Zona Euro, expertii le considera mult prea expuse la criza datoriilor suverane.
In paralel, exista informatii ca americanii au inceput sa-si retraga masiv depozitele din bancile europene. Pana acum, 300 de miliarde de dolari s-au evaporat din seifurile bancherilor europeni.
Sursa: Pro TV
Etichete: uniunea europeana, criza financiara, Mario Monti,
Dată publicare:
16-12-2011 19:09