”Pietrele” foamei au scos la suprafață avertismente din trecutul Europei: ”Dacă mă vezi, să plângi”
Pe măsură ce râurile Europei seacă datorită secetei devastatoare despre care oamenii de știință spun că s-ar putea dovedi cea mai gravă din 500 de ani , apele lor în retragere dezvăluie artefacte ascunse de mult, scrie The Guardian.
Un astfel de artefact cu un avertisment care nu putea fi mai dur a ieșit la suprafață: Wenn du mich siehst, dann weine („Dacă mă vezi, atunci să plângi”), transmite inscripția sumbră de pe o stâncă din râul Elba, lângă orașul Děčín, din nordul Cehiei, aproape de granița cu Germania.
Așa-numita „piatră a foamei” de la Děčín este una dintre zecile din râurile din Europa centrală care au fost gravate pentru a marca nivelul apei în timpul secetelor istorice. Pietrele avertizează generațiile viitoare despre foametea și greutățile care ar putea urma de fiecare dată când devin vizibile.
Cercetătorii cehi au descris piatra în 2013 ca fiind „cizelată cu anii de greutăți și cu inițialele autorilor pierduți istoriei”, spunând că „au exprimat că seceta a adus o recoltă slabă, lipsă de mâncare, prețuri mari și foamete pentru oamenii săraci”.
Cel mai vechi an care poate fi citit pe piatra Děčín este 1616. Urmele inscripțiilor referitoare la secete mult mai timpurii, inclusiv 1417 și 1473, au fost în mare măsură erodate de-a lungul timpului.
Majoritatea pietrelor de foame se găsesc pe Elba, care curge din nordul a ceea ce este acum Republica Cehă prin fosta Boemia și apoi Germania, înainte de a ajunge la Marea Nordului, lângă
Hamburg. Altele mai apar pe Rin, Dunăre și Moselle.
Una dintre aceste pietre, aflată lângă Bleckede în Germania, arată scris: „Când va intra dedesubt, viața va deveni din nou mai colorată”. Pietrele din Elba în special au apărut mai regulat - notabil în timpul secetei care a avut loc în Europa Centrală în 2018 - de când a fost construit un baraj în anii 1920.