Legea perdelelor forestiere, modificată pentru a șasea oară. Ce presupune schimbarea
Seceta care a pârjolit sute de mii de hectare agricole i-a împins pe oficiali să modifice pentru a șasea oară legea privind perdelele forestiere. În lipsa sistemelor de irigații, fășiile de pădure ar putea proteja culturile și ar mări producția cu 30%.
Acum vor fi finanțate toate tipurile de perdele forestiere, în timp ce proprietarii nu mai trebuie să cedeze terenul împădurit statului și vor primi și subvenții.
În județul Ialomița, aproape de Slobozia, 12 hectare de pomi tineri împrejmuiesc culturile unui fermier care, acum cinci ani, a investit peste 25.000 de lei în plantarea unei perdele forestire.
Seceta nu a mai pătruns unde au fost protejate terenurile
Ionel Arion, agricultor: „Acesta este un păr pădureț. Sunt plantați din 2017 și deja de la această înălțime încep să își facă efectele asupra suprafețelor agricole. Acolo unde terenurile au fost protejate, în zona de cultură, seceta nu a mai pătruns atât de mult. S-au acumulat cantități de apă și au rămas în sol, nemaifiind expuse căldurii și arșiței. Probabil că nici acum n-am fi plantat această suprafață dacă am fi așteptat alte fonduri și am decis să plantăm din proprie inițiativă.”
Din fonduri proprii sunt plantate, de altfel, și puținele perdele forestiere de la noi din țară. Deși bani de la stat, dar și fonduri europene, au existat la dispoziția fermierilor încă din 2007, oamenii nu le-au accesat pentru că legea nu îi ajuta prea mult.
Fermierii nu mai sunt obligați să cedeze statului suprafața pe care o împăduresc
Poate că una dintre cele mai așteptate modificări aduse legii este cea prin care fermierii nu mai sunt obligați să cedeze statului suprafața de teren pe care o împăduresc, așa cum se întâmpla până acum. Practic, până la aceste modificări, cei care accesau fonduri de la stat pentru înființarea de fâșii de pădure, care să le apere culturile, erau nevoiți să renunțe la acele bucăți de teren, care intrau automat în fondul forestier. În aceste condiții, nu e de mirare că, potrivit Ministerlui Agriculturii, un singur fermier, din Timiș, a accesat aceste fonduri în ultimii ani.
Cu alte cuvinte, pentru terenul împădurit, fermierii nu mai primeau subvenții. Acum, Uniunea Europeană dă subvenții pe pădure. Câte 456 de euro pe hectar, timp de 20 de ani.
Mircea Chipăilă: „Li se părea că îşi pierd proprietatea din teren arabil, în teren forestier şi atunci nu acceptau lucrul acesta.”
Totodată, printr-o ordonanță adoptată de Guvern, orice proprietar de teren poate accesa fonduri pentru înființarea de perdele forestiere acolo unde are bucata de pământ, nu doar la marginea șoselelor.
Perdelele forestiere ar ajuta la creșterea producției cu cel puțin 30%, însă, potrivit ultimelor date ale Institutului Național de Statistică, autoritățile au reușit să împădurească doar 0,3% din câmpurile agricole.